Staatsolie: Geen aanleiding om te praten over vertraging Blok 58-project

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. ziet geen aanleiding voor afwijking van TotalEnergies’ tijdlijn voor de ontwikkeling van het eerste offshoreproject in Suriname, zo laat Staatsolie in een persbericht weten.

Patrick Pouyanné, voorzitter en chief executive director (ceo) van TotalEnergies (TE) zei op een investeerderspresentatie op 7 februari, dat Blok 58 een belangrijk project voor zijn bedrijf is, en dat eraan wordt gewerkt om het vóór eind 2024 goed te keuren.  

Op dit ogenblik zijn er in de wereld veel olieprojecten aan de gang wat in combinatie met de wereldwijde inflatie heeft geleid tot kostenstijgingen voor materialen en diensten. Op een vraag van een vertegenwoordiger van een investeringsbank over prijsstijgingen bij het boren van putten en andere activiteiten en mogelijke effecten op projecten, zette Pouyanné uiteen dat de kosten zeker meewegen. Tegelijkertijd wordt gekeken naar alternatieven om de effecten van hogere prijzen op te vangen of wordt overwogen een gunstiger moment af te wachten voor het afsluiten van contracten met toeleveranciers. Het laten meewegen van de kosten is een belangrijk onderdeel in het proces om tot een besluit voor een investering te komen. 

Zijn opmerkingen gingen over alle activiteiten van TotalEnergies en niet specifiek over Suriname. Pouyanné bevestigde in zijn antwoord ook dat eraan gewerkt wordt om het project voor eind 2024 goedgekeurd te krijgen.

Te vroeg om over vertraging project te praten

In het Blok 58-project zijn er opties om de ontwikkeling te versnellen en zoals nu blijkt ook factoren die zouden kunnen leiden tot extra inspanning om de projectkosten te beheersen. Het is nu nog te vroeg om te praten over een vertraging van het project. Dit zal in de komende maanden blijken uit marktonderzoek van TotalEnergies. Als er extra inspanningen nodig zijn, zijn er nog steeds mogelijkheden om eventuele vertraging in te lopen. 

Staatsolie’s ervaring is dat TotalEnergies er alles aan doet om het Blok 58-project zo snel als mogelijk te ontwikkelen. Staatsolie en TE blijven zich erop richten om het project volgens de afgesproken tijdslijn uit te voeren en de eerste olieproductie in 2028 te realiseren. Staatsolie zal de gemeenschap informeren mochten er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen die afwijken van deze tijdlijn.

error: Kopiëren mag niet!