PALU: Waarom geen Motie van Wantrouwen in DNA over kwestie Pan American

Met het aanleveren van nieuwe bewijsstukken door de anonieme klokkenluider in de kwestie van Pan American is het inmiddels overduidelijk dat de President opnieuw met een vooropgezet plan bezig is geweest om een bevriende ondernemer te bevoordelen. Opvallend hierbij is het standpunt door politieke partijen ingenomen in De Nationale Assemblee (DNA). Het is beperkt gebleven tot slechts het stellen van kritische vragen. Volgens de PALU zijn er voldoende redenen voor het indienen van een motie van wantrouwen. Waarom is dit uitgebleven, zowel vanuit de coalitie als de oppositie? Zijn er mensen die boter op hun hoofd hebben? Welke belangen zouden er spelen?

Bewijslasten overweldigend

Bij de eerste brief aan de Procureur Generaal (PG) verzonden in november 2023 was het al duidelijk dat er sprake is van corruptie zoals omschreven in artikel 13 van de Anti-Corruptiewet. Op basis hiervan zijn slechts kritische vragen gesteld door assembleeleden uit zowel de coalitie als de oppositie. Opvallend was dat de VHP-assemblee leden daarbij zwegen. De PALU is van mening dat assembleeleden zich ten onrechte verschuilen achter het standpunt dat de kwestie in onderzoek is bij de PG. Dit standpunt is niet te houden omdat de bewijslasten overweldigend zijn dat er sprake is van openlijke corruptie en het benadelen van de Staat.

Motie van Wantrouwen

De PALU vraagt zich daarom af waarom DNA-leden niet verder zijn gegaan dan slechts het stellen van vragen. Waarom is die motie van wantrouwen tegen de President uitgebleven? Die motie van wantrouwen zou als doel moeten hebben om de samenleving in elk geval duidelijk te maken dat DNA‑leden faliekant tegen corruptie zijn en alles eraan willen doen om de samenleving te beschermen daartegen. En zeker in een kwestie Pan American waar de bewijslasten overduidelijk wijzen op corruptie en het valselijk opmaken van documenten.

Aanvullende bewijzen

Inmiddels is een tweede brief met aanvullende bewijzen gestuurd naar de PG door de klokkenluider. Ook heeft de klokkenluider wederom een email verzonden vermoedelijk naar de media en andere leidinggevende personen in de samenleving met een aanvullende analyse. En deze analyse bevestigen dat de President en  de minister van Openbare Werken met een vooropgezet plan bezig waren handelingen te plegen om hun corruptiepraktijken in te dekken. Niet alleen DNA-leden maar ook de PG moeten nu uitkomen met een standpunt over deze kwestie en moeten  daarbij tonen dat ze hun verantwoordelijkheid begrijpen om de samenleving te beschermen tegen dit soort omkooppraktijken.

Gratis woningen

Vooral de politieke partijen in DNA, zowel vanuit de coalitie als de oppositie, hebben in feite  met hun slappe standpunt van slechts “het stellen van kritische vragen”  openlijke corruptie getolereerd. Of zijn  sommigen mede omgekocht in dit schandaal waarin bijna US$29 miljoen gemoeid is: bijna US$21 miljoen door het verkopen van de 561 woningen door Pan American en daarbovenop bijna US$8 miljoen “vergoeding” vanuit de overheid door de President, de minister van Openbare Werken en de huidige minister van Financiën. Welke DNA-leden hebben mogelijk ook “gratis” woningen ontvangen in dit project?

DNA en PG mede-verantwoordelijk

Door de President, de minister van OW en de minister van Financiën te handhaven op hun positie wordt de ruimte geboden om te knoeien met bewijslasten. Met het dralen van de PG krijgen ze hiertoe extra ruimte. Het zal ons daarom niet moeten verbazen als plotseling additionele “bewijsstukken” geproduceerd zullen worden die de genoemde beleidsmakers zullen vrijwaren van schuld. De PALU roept alsnog DNA en de PG op om de hen toebedeelde wettelijke verantwoordelijkheid serieus op te pakken. Neemt u de noodzakelijke maatregelen om de samenleving te beschermen tegen openlijke en brutale corruptie zo snel als mogelijk, anders zal u medeverantwoordelijk worden gehouden door het volk.

PALU Secretariaat massa communicatie en pr

error: Kopiëren mag niet!