Actie tegen prijsverschillen basisgoederen

In een recent gesprek met Dagblad Suriname heeft het ministerie van Economische Zaken de kwestie van de hogere prijzen van basisgoederen in het binnenland uitvoerig behandeld. Deze situatie, die voornamelijk wordt veroorzaakt door toegenomen transportkosten, heeft geleid tot ongelijkheid in de kosten voor levensonderhoud tussen binnenlandse en kustbewoners.

Inzicht in het probleem

De vertegenwoordiger van het ministerie benadrukte, dat de lange afstand tussen Paramaribo en de afgelegen dorpen, samen met de kosten die verbonden zijn aan het transport per boot, een onvermijdelijke stijging van de prijzen tot gevolg heeft.

Oorzaken en beleidsplannen

Belangrijke factoren die bijdragen aan het prijsverschil zijn transport-, brandstof-, en arbeidskosten. Als respons hierop is het ministerie van plan om de tussenschakels in de distributieketen van basisgoederen zoveel mogelijk te verminderen of te elimineren. Ook wordt overwogen een verkoopcentrum bij Atjoni op te zetten om inkopers directe en kostenefficiëntere toegang tot producten te geven.

Verbeteringen in transport en infrastructuur

De kwaliteit van transport en infrastructuur heeft een significante invloed op de eindprijzen van goederen. Het ministerie verkent innovatieve oplossingen, waaronder het idee van gecombineerd transport om logistieke efficiëntie te vergroten en de kosten te verlagen.

Subsidies en ondersteuning

In lijn met het Basisgoederen Project van het Kabinet van de President, overweegt de regering de voortzetting van maatregelen zoals vrijstellingen van invoerrechten. Daarnaast wordt de mogelijkheid van voedselpakketten, in samenwerking met importeurs en lokale producenten, overwogen.

Lange termijn strategie en private sector

De ontwikkeling van een verkoopcentrum in Atjoni vertegenwoordigt een kernonderdeel van de strategie voor de lange termijn om eerlijke toegang en prijzen van basisgoederen te garanderen. De rol van de private sector wordt als cruciaal beschouwd voor het verlagen van de transport- en leveringskosten, waarbij het ministerie streeft naar verbeterde samenwerkingsinitiatieven.

error: Kopiëren mag niet!