WhatsApp is favoriet in poll over gebruik social media

In een onlangs door Dagblad Suriname gehouden online peiling over het gebruik van social media trok WhatsApp de aandacht door er als duidelijke favoriet uit te komen, waarbij 52% van de respondenten aangaf dit platform het meest te gebruiken. Deze uitkomst benadrukt de diepgewortelde positie van WhatsApp als een essentieel communicatiemiddel, dat gemak en toegankelijkheid voor een breed publiek biedt.

Het verschil in voorkeur wordt nog duidelijker wanneer we kijken naar de platforms die de tweede en derde plaats innemen. YouTube, met zijn diverse inhoud variërend van educatieve video’s tot vermaak, heeft 23% van de stemmen ontvangen. Terwijl Facebook, ooit de onbetwiste koning van social media, nu genoegen moet nemen met een derde plaats met 16% van de stemmen. Deze verschuiving zou kunnen duiden op een verandering in hoe en waar mensen hun tijd online doorbrengen, mogelijk beïnvloed door de groei van videocontent en directe communicatie.

Opvallend is de relatief lage score van Instagram, slechts 1%, wat een verrassende uitkomst is gezien de wereldwijde populariteit van het platform. Dit resultaat kan vragen oproepen over de impact en het bereik van Instagram binnen de Surinaamse gemeenschap of, misschien, wijzen op een verschuiving in de voorkeuren van gebruikers naar meer op tekst gebaseerde of directe communicatieplatforms.

De nog lagere scores voor andere social mediasites zoals TikTok, LinkedIn, Snapchat, Twitter (aangeduid als Twitter (X) in de enquête), Reddit en BeReal, elk met slechts een kleine fractie van de stemmen, onderstrepen een cruciaal punt: ondanks de enorme diversiteit aan beschikbare sociale mediasites, concentreren mensen zich nog steeds op een paar sleutelplatforms voor hun dagelijkse communicatie en informatiebehoeften.

In deze context is het vooral opmerkelijk dat WhatsApp zo dominant blijft. Dit kan gezien worden als een teken dat, ongeacht de opkomst van nieuwe en niche platforms, eenvoudige, betrouwbare en toegankelijke communicatiemiddelen blijvende waarde behouden voor gebruikers.

Kortom, deze peiling door Dagblad Suriname werpt licht op de social mediagewoonten van haar lezers en laat zien dat, hoewel trends kunnen verschuiven, de kernbehoeften van gebruikers – connectiviteit, betrouwbaarheid en gebruiksgemak – bepalend blijven voor de keuze van platform. Dit onderstreept het belang voor alle social mediasites om te blijven innoveren en verbeteren om te voldoen aan de veranderende eisen van het publiek.

error: Kopiëren mag niet!