Indonesië bij de stembus: het controversiële bod van een generaal

In Indonesië bereiden ongeveer 205 miljoen kiezers zich voor om een nieuwe president te kiezen, met minister van Defensie Prabowo Subianto, een gepensioneerde generaal met een omstreden verleden, als koploper in de peilingen. De verkiezingen, die aanstaande woensdag plaatsvinden, omvatten ook parlementaire en lokale verkiezingen, waarbij een mogelijke tweede ronde in juni op de agenda staat als geen van de presidentskandidaten een meerderheid behaalt.

Prabowo, die eerder verloor van de huidige president Jokowi, heeft versterking gekregen door Jokowi’s zoon, Gibran Rakabuming Raka, als zijn vice-presidentskandidaat te kiezen. In zijn laatste campagnebijeenkomst beloofde Prabowo de welvaart van alle Indonesiërs te verhogen, ondanks eerdere beschuldigingen van mensenrechtenschendingen tijdens de jaren negentig onder het regime van Soeharto. Peilingen suggereren dat Prabowo in de eerste ronde zou kunnen winnen met 51,8% van de stemmen, voor op zijn rivalen Anies Baswedan en Ganjar Pranowo.

De steun van Gibran en de economische nalatenschap van zijn vader lijken Prabowo te bevoordelen, waardoor deze verkiezingen mogelijk beslissend zullen zijn voor het voortzetten van Jokowi’s beleid. Prabowo heeft toegezegd de infrastructuur- en nationalisatieplannen van Jokowi te ondersteunen, belangrijk voor Indonesië’s rol in de elektrische voertuigensector als een van de grootste nikkelproducenten wereldwijd.

Op diplomatiek vlak belooft Prabowo de neutrale positie van Indonesië te handhaven te midden van mondiale spanningen. Er heerst echter bezorgdheid over de toekomst van de democratie en een toenemend populisme onder zijn potentieel presidentschap.

error: Kopiëren mag niet!