Voortdurende Uitdagingen door El Niño in Brazilië

Hoewel El Niño, gekenmerkt door aanzienlijke opwarming van de Stille Oceaan, zijn piek heeft bereikt en aan het afnemen is, blijven de effecten ervan in Brazilië voelbaar tot de herfst. De temperatuurstijgingen van ruim 2°C boven de norm hadden verrassend wijdverspreide gevolgen, en recente NOAA-gegevens tonen aan dat oceaanwarmte nog steeds significant is.

Brazilië ervaart als gevolg van El Niño hogere temperaturen en onvoorspelbare neerslagpatronen, vooral beïnvloedend het Amazonegebied en het noordoosten. Deze veranderingen zullen waarschijnlijk voortduren, zelfs terwijl de zeetemperaturen normaliseren.

Experts anticiperen op een overgang naar een neutrale fase, gevolgd door het begin van La Niña tegen eind 2024, waardoor Brazilië’s klimaatpatronen opnieuw zouden verschuiven. De opkomende La Niña zou kunnen leiden tot meer regen in het noorden en noordoosten, terwijl droogte het centrale en zuidelijke deel van het land zou kunnen beïnvloeden, samen met een toegenomen kans op koude lucht intrusies.

Brazilië’s ervaring benadrukt de noodzaak om paraat te zijn voor de impact van klimaatvariabiliteit, gezien de brede gevolgen van El Niño op het milieu en de maatschappij, inclusief landbouw, watervoorraden en ecosystemen. Met een historie van cycli van El Niño, variërend in intensiteit, staat Brazilië voorop in aanpassingen en mitigatiestrategieën om de toekomstige klimaatuitdagingen het hoofd te bieden.

error: Kopiëren mag niet!