Haller scoort laat als Ivoorkust Nigeria verslaat en AFCON wint

ABIDJAN, Ivoorkust (AP) – Sébastien Haller scoorde laat voor Ivoorkust om van een achterstand terug te komen en de Africa Cup of Nations te winnen met een 2-1 overwinning op rivaal Nigeria in de finale op zondag.

Haller schoot in de 81e minuut van dichtbij binnen om de ommekeer te voltooien nadat Franck Kessié in de 62e minuut het niveau van het gastland gelijk had getrokken.

Het is de derde titel van Ivoorkust na overwinningen in 1992 en 2015, beide gewonnen na strafschoppen.

Nigeria-aanvoerder William Troost-Ekong had in de 38e tegen de speelronde gescoord met een kopbal uit een hoekschop. De Super Eagles waren in de eerste helft weggespeeld en kwamen eigenlijk pas weer in gevaar in een wanhopige poging om gelijk te maken na het doelpunt van Haller.

Troost-Ekong scoorde ook toen de teams elkaar voor het laatst ontmoetten in de groepsfase voor de 1-0 overwinning van Nigeria.

Dat was nog maar het begin van de problemen voor de Elephants, aangezien Ivoorkust in de volgende wedstrijd bijna werd uitgeschakeld. Het ontsloeg zijn coach, maar boekte onwaarschijnlijke comeback-overwinningen op titelverdediger Senegal en Mali in de knock-outfase, voordat Haller het team de finale in stuurde met het winnende doelpunt tegen Congo in de halve finales.

Nigeria kreeg in de finale evenveel doelpunten tegen als in alle voorgaande wedstrijden van het toernooi. Coach José Peseiro had op een gemene verdediging gerekend om de vierde titel van de Super Eagles te behalen.

In de finale wierp de druk van Ivoorkust uiteindelijk vruchten af toen de kopbal van Kessié in de hoekschop van Adingra een tumult van vreugde veroorzaakte in het Alassane Ouattara Stadion met een capaciteit van 60.000 plaatsen. Kessié rende naar de hoek en hief zijn hand op naar zijn voorhoofd als groet terwijl de zee van in oranje geklede fans van verrukking golfde.

De winnaar van Haller veroorzaakte vieringen die tot diep in de nacht zullen duren in Abidjan en elders.


error: Kopiëren mag niet!