Wakay-pompen: strafonderzoek gelasten en dienst zuiveren

De minister van LVV heeft namens het bevoegd gezag, namelijk zijn collega-minister van ROS, opgetreden en vermeend saboterende ambtenaren van zijn ministeries per direct ontlast van de plicht om voor het departement arbeid te verrichten. Dat heeft de minister in deze handelende namens collega-minister van ROS, terecht onmiddellijk te verwachten schade aan objecten van de regering verijdeld en / of verdere schade voorkomen. Elke Surinamer die naar het nieuws luistert, is bekend met de uitdrukking ‘Wakay-pompen’. De mensen horen de uitdrukking vallen in het nieuws over de rijstproductie en de problemen in de sector om de zoveel maanden. 

De meeste van de mensen weten niet eens wat of waar Wakay is. Dit alles illustreert alleen maar hoe strategisch de rol is van dit waterkrachtwerk of kunstwerk in de natte infrastructuur van Nickerie. De Wakay-pompen zijn een zorgenkind. Er zijn vaak problemen met de werking van de pomp en de rijstboeren van Nickerie zijn afhankelijk van deze pompen. Het in bedrijf zijn van deze pompen is bepalend voor de jaarprestatie van de boeren die elke keer weer balanceren op de rand van verlies en winst. De grens tussen winst en verlies is een zeer dunne lijn, vanwege de structurele problemen in deze sector waaronder de Wakay-pompen.

Wanneer outsiders dat besef hebben hoe bepalend deze werken zijn voor het leven van grote groepen boeren en hun gezinnen, dan nemen we aan dat ambtenaren afkomstig van Nickerie en/of die werkzaam zijn voor de overheid genoegzaam tot dit besef moeten zijn gekomen. En ondanks dit alles toch nog het over je hart kunnen halen om de pomp te verwaarlozen of indirect ie saboteren is een zeer kwalijke zaak. 

De minister van LVV, die op een zeer goed moment op missie was in het landbouwdistrict, heeft zelf kunnen aanschouwen hoe een aantal van de ambtenaren van ROS, waaronder Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OW-MCP) valt, de pomp moedwillig niet onderhoudt of saboteert. Dat is een zeer hardvochtige, asociale en zelfs criminele daad, ongeacht door wie zich hieraan schuldig heeft gemaakt. De minister draagt de plicht om ervoor te zorgen dat deze rotte appels vanuit het ministerie worden verwijderd. Deze mensen van de technische dienst van OWMCP zouden de pomp saboteren. Zij zouden volgens de LVV-minister op missie hebben geknoeid met de aankoop van onderdelen, dus zijn ondeugdelijke onderdelen gekocht om waarschijnlijk kosten te besparen en te sjoemelen met de beschikbare middelen en om ervoor te zorgen dat de problemen met de pomp blijven bestaan. De minister zelf praat over het opzettelijk belemmeren van het vlot draaien van deze pompen. 

De LVV-minister geeft aan dat hij voor dit alles genoeg bewijzen heeft. Wat er nu gaat gebeuren is dat deze ambtenaren zullen rennen naar de lokale mensen van de NDP en het volgende wat we dan kunnen verwachten is dat er vanuit die kant binnen en buiten de NDP een aanval zal worden geopend op deze minister die in onze ogen wel juist heeft gehandeld. De verdere handelingen om deze ambtenaren te loodsen uit het systeem is een aangelegenheid van de minister van ROS of zelfs van de president. Deze wandaden worden door de ambtenaren van OW gepleegd, omdat ze tussen de SRD 1 miljoen en SRD 6 miljoen betaald willen worden om als particuliere monteurs op een degelijke wijze de pompen te repareren en herstellen of te onderhouden. 

Het besluit van de regering om dit technisch team van OW-MCP per onmiddellijk te vervangen is een zeer terecht besluit waartoe de regering verplicht is. Monteurs die in staat zijn om dit soort bedragen op te eisen bezitten over voldoende competenties om in de zakenwereld een brood te verdienen, omdat ze ongetwijfeld over goede technische competenties beschikken. In elk geval moet het ministerie van LVV en de regering geen zaken doen met deze malafide elementen die de Staat Suriname hebben benadeeld. De regering in de persoon van de plaatselijk op dat moment aanwezige LVV-minister heeft zeer terecht een aangifte bij de politie gedaan en het OM moet deze zaak serieus nemen als signaal naar alle saboterende personen die in dienst zijn van de overheid en de Staat aan het benadelen zijn. 

Iedereen die door de handelingen van deze personen zijn benadeeld moeten een civielrechtelijke zaak tegen hen aanhangig maken om schadevergoeding op te eisen op grond van onrechtmatige daad, Nu de overheid afstand heeft genomen van deze handelingen van deze ambtenaren zou het te ver voeren als de Staat ook aansprakelijk zijn voor schade of gederfde winst. We spreken over gederfde winst, omdat het beoogde streefcijfer van het beplanten en oogsten van 32.000 hectare padie, door deze wandaden van de ambtenaren, niet zal worden gehaald. De aansprakelijkheid van de Staat zal er wel zijn als deze zaak gerapporteerd is aan een minister en deze nagelaten heeft om op te treden, want dat zou betekenen dat de Staat deze personen in de gelegenheid heeft gehouden om de onrechtmatige daad voort te zetten. Zodoende wordt de Staat medepleger van de onrechtmatige daad. 

En zo zien we weer dat het de regering is die altijd de blame krijgt direct, maar dat het veelal ook ambtenaren zijn die de ontwikkeling van hun land tegenhouden en tegelijk ook blijven klagen dat ze als bedelaars leven. De armoedige situatie van de ambtenaar is voor een deel te danken aan zijn houding, zijn wanprestaties en zijn improductiviteit.                

De minister heeft met enthousiasme het verhogen van de rijstproductie naar 32.000 hectare en gefaseerd hoger bekend gemaakt. Dat zijn de streefcijfers waarover de minister zich moet durven uitlaten, want zo komt dan de groei door de aansprakelijkheid. 

Een vraag die in deze opkomt is waar de waterschappen als lokale beheers- en toezichthoudende organen zijn geweest om deze zaak aan te kaarten. Waarom zijn zij zo stil geweest en de zaak niet aan de kaak gesteld? Of zijn zij het die deze zaak bij de minister hebben gedeponeerd. Was dat het geval, dan ware het beter geweest als de minister van ROS was meegereisd. In elk geval bevelen we de regering aan om hard op te treden tegen deze asociale figuren binnen de overheid. Van het oneervol ontslag moet een preventieve werking uitgaan. 

error: Kopiëren mag niet!