Israëlische Evacuatiebevelen voor Gaza Bestrijken Tweederde van het Grondgebied, Volgens de VN

Humanitaire waarnemers van de Verenigde Naties melden dat de Israëlische evacuatiebevelen in de Gazastrook nu tweederde van het grondgebied omvatten. Meer dan de helft van de Gazaanse bevolking van 2,3 miljoen mensen is nu samengedrongen in de stad Rafah. Deze ontwikkeling komt te midden van toenemend geweld in het gebied en terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken naar Egypte reist als deel van zijn bemiddelingstour in het Midden-Oosten. Blinken’s missie is gericht op het bereiken van een wapenstilstand en een duurzame oplossing voor het conflict tussen Israël en Hamas.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn er sinds 7 oktober ten minste 27.585 mensen gedood en 66.978 gewond geraakt door Israëlische operaties in het gebied. Daar tegenover staat dat Israël meldt dat ongeveer 1.140 personen zijn omgekomen bij aanvallen geleid door Hamas sinds 7 oktober in het zuiden van Israël. Tijdens deze aanvallen zijn ongeveer 250 mensen als gijzelaars genomen, waarvan er volgens Israël nog 132 in Gaza verblijven.

In een gerelateerde ontwikkeling heeft de leider van de Houthi’s in Jemen, Abdul Malik al-Houthi, gewaarschuwd voor verdere escalatie als de Israëlische aanvallen op Gaza niet stoppen. De aan Iran gelieerde Houthi-groep heeft sinds half november commerciële schepen in de Rode Zee aangevallen met behulp van drones en raketten, in wat zij beschrijven als solidariteitsacties met de Palestijnen.

error: Kopiëren mag niet!