Westerse ambtenaren protesteren tegen hun regeringen tegen oorlog Israël

Meer dan 800 ambtenaren in de VS en Europa hebben een verklaring ondertekend waarin ze hun regeringen waarschuwen over hun laksheid in het conflict tussen Israël en Palestina. Het is een ongelijke strijd waarbij het Israëlisch leger wapens krijgt van het Westen om het Palestijnse volk uit te moorden. Het International Strafhof heeft in een tussentijds vonnis, waarin het uitspraak deed over een aantal voorzieningen, al laten blijken dat Israël met zijn handelingen bezig is om het Palestijnse volk uit te moorden. 

Terwijl de wereldgemeenschap toekijkt, gaat het uitmoorden nog elke dag door. Israël is nu bezig om Palestijnen uit hun gebieden te verjagen en door te gaan om hun gronden en huizen in te pikken. Er zijn ministers in het kabinet van Netanjahu die uitdrukkelijk afkomstig zijn uit de gelederen van degen die Palestijns gebied aan het vergroten zijn. We zien dat het Amerikaans leger in Irak doelen van Iran aan het bestoken en bombarderen is, omdat Iran steun zou hebben gegeven aan de Houthi’s die een Amerikaanse legerbasis hebben aangevallen waarbij 3 Amerikanen zijn omgekomen. Wat het verband is tussen de Houthi’s en de Hamas is onduidelijk omdat de Hamas, die nu betrokken is in de oorlog van Israël, een Soennitische groep is en gezien wordt als een terroristische organisatie. Hezbollah, ook Palestijns, is een Sjiitische groep. 

Amerika heeft de afgelopen dagen aanvallen uitgevoerd in Jemen, Jordanie en Irak. Israël haakt in op deze aanvallen en heeft recent ook bedreigingen geuit richting Hezbollah, dat het leger niet zal dralen om doelen van deze groep aan te vallen. Dat betekent dan aanvallen op huizen, kleuterscholen, basisscholen en ziekenhuizen. Intussen heeft Amerika sancties getroffen tegen 4 kolonisatoren die Palestijnse gronden en huizen aan het stelen zokm. Ook Canada heeft verklaard dat ze sancties zal treffen. 

Intussen is het ook duidelijk dat Israël zich niet zal laten storen wat de VN of de USA vinden van de oorlog met de Palestijnen. Het Israëlisch leger is al 4 maanden bezig en ze hebben een duidelijk doel dat vastgelegd is en niet is tegengesproken. Dat doel is om nu voor eens en voor altijd af te rekenen met de Palestijnen. Dat is, dat er een zodanige oorlog ontketend wordt in het Palestijns gebied, dat het gebied eindelijk gezuiverd wordt van alle ongewenste elementen, dat zijn de Palestijnen. Israëlisch militairen en politici hebben aangegeven dat de Palestijnen geen mensen zijn, maar dieren en dat ze ook als zodanig in de oorlog zullen worden behandeld. Israelische hoge functionarissen hebben meerdere keren en apart genocidale mededelingen gedaan zonder dat in de diplomatieke wereld vanuit landen als USA, Engeland en Frankrijk, maar ook Nederland, enige protest hiertegen is geweest. Nu is het duidelijk dat het Israelisch leger ernaar handelt.     

De meer dan 800 ambtenaren van de USA en het westen die nu protesteren, schrijven naar hun regeringen dat het beleid van hun eigen regering ten aanzien van de oorlog tussen Israël en Gaza zou kunnen neerkomen op “ernstige schendingen van het internationaal recht”. Het is waar dat de USA en Engeland medeplichtig zijn, omdat ze het Israëlisch leger ondersteunen en ook bevoorraden. In de ‘transatlantische verklaring’ staat dat hun regeringen het risico lopen medeplichtig te zijn aan ‘een van de ergste menselijke catastrofes van deze eeuw’. 

Opmerkelijk is dat deze ambtenaren aangeven dat hun deskundig advies buitenspel is gezet door hun regeringen. Dit is het jongste teken van aanzienlijke onenigheid binnen de regeringen van enkele van Israëls belangrijkste westerse bondgenoten. Bij een internationaal topmedium heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris met meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van de nationale veiligheid, aangegeven dat er sprake is van “voortdurende afwijzing” van hun zorgen. Er is volgens hem niet geluisterd naar de stemmen van degenen die de regio en de dynamiek begrijpen.

Ze geven aan dat door na te laten “iets” (bedoelende de genocide) te voorkomen, hun landen straks actief medeplichtig zullen zijn aan genocide. Dat is eerder niet zo geweest. De verklaring is ondertekend door ambtenaren uit de VS, de EU en elf Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Er staat dat Israël “geen grenzen” heeft getoond in zijn militaire operaties in Gaza, “wat heeft geresulteerd in tienduizenden vermijdbare burgerdoden; en… het opzettelijk blokkeren van hulp… waardoor duizenden burgers het risico lopen te verhongeren en een langzame dood te sterven.” 

Door de hulp te stoppen aan UNRWA is Nederland ook hieraan medeplichtig. Nu zeggen EU-functionarissen dat de landen die de UNRWA de keel willen dichtknijpen, disproportioneel handelen, dus van een mug een olifant maakt. 

UNRWA is een organisatie die miljoenen Palestijnen helpt aan hun dagelijkse levensbehoeften. Er is een plausibel risico dat het beleid van onze regeringen bijdraagt ​​aan ernstige schendingen van het internationaal recht, oorlogsmisdaden en zelfs etnische zuiveringen of genocide, schrijven de ambtenaren. Bijna de helft van de ambtenaren heeft minstens tien jaar ervaring in de regering. Zo’n brief is uniek. 

De functionarissen betogen dat de huidige aard van de militaire, politieke of diplomatieke steun van hun regeringen aan Israël “zonder echte voorwaarden of aansprakelijkheid” niet alleen het risico op verdere Palestijnse sterfgevallen in gevaar brengt, maar ook de levens van de door Hamas vastgehouden gijzelaars in gevaar brengt, evenals Israëls eigen veiligheid en regionale stabiliteit. 

De militaire operaties van Israël hebben alle belangrijke expertise op het gebied van terrorismebestrijding genegeerd die sinds 11 september is verworven… de [militaire] operatie heeft niet bijgedragen aan Israëls doel om Hamas te verslaan en heeft in plaats daarvan de aantrekkingskracht van Hamas, Hezbollah en andere negatieve actoren versterkt. Een Britse functionaris verwees naar de gevolgen van de prejudiciële uitspraak van vorige week door het Internationale Gerechtshof van de VN in een zaak aangespannen door Zuid-Afrika, waarin Israël werd verplicht alles te doen wat het kon om genocide te voorkomen. De Britse minister van BuZa heeft de uitspraak van het Strafhof in Den Haag als ‘nutteloos’ benoemd en volgens de ambtenaren wordt daarmee de op internationale regels gebaseerde orde in gevaar gebracht. De deskundigen in de regering hebben hun ministers de beschuldigingen tegen de Israëlische regering horen afwijzen, schijnbaar zonder goed en goed onderbouwd juridisch advies te hebben gekregen. In reactie op de verklaring zei het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het zo snel mogelijk een einde wilde zien aan de gevechten in Gaza. 

Sinds het begin van de oorlog zijn ruim 26.750 Palestijnen gedood en minstens 65.000 gewond geraakt. Van de doden zijn meer dan 11.500 duizend kinderen. Meer dan 1.200 mensen werden in Israël gedood tijdens de Hamas-aanvallen van 7 oktober, en volgens Israëlische functionarissen stierven nog eens 100 mensen aan hun verwondingen. Meer dan 250 mensen werden als gijzelaars naar Gaza gebracht.

De Amerikaanse regering heeft herhaaldelijk gezegd dat “veel te veel Palestijnen zijn gedood” in Gaza, en dat Israël het recht heeft ervoor te zorgen dat 7 oktober “nooit meer kan gebeuren”. En daarom is de USA medeplichtig aan deze genocide waar de VN naar kijkt.

error: Kopiëren mag niet!