Subsidie NVB dit jaar voor SRD 116 miljoen opgebracht op begroting

De subsidie van de overheid aan het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) is voor dit jaar op de begroting van het ministerie van TCT (Transport, Communicatie en Toerisme) voor SRD 116 miljoen opgebracht. Dit is 100 procent meer dan het subsidiebedrag van vorig jaar (SRD 58 miljoen) aan het staats vervoersbedrijf.  

Per 1 februari heeft het NVB al zijn tarieven van bus- en bootvervoer officieel met 100 procent verhoogd. Hoewel de tarieven tweemaal verhoogd zijn, liggen ze toch nog lager dan die van particuliere bus- en boothouders. Het tarief voor een gemiddelde stadsrit kost nu SRD 10. Bij de particuliere bussen, de zogeheten PLO-bussen, is dat SR 12,50.

Als reactie op de maandenlange achterstand in betalingen hebben bus- en boothouders die voor het NVB het staatsvervoer verzorgen, enkele weken geleden op eigen initiatief besloten de tarieven met 100 procent te verhogen. Sinds november vorig jaar hebben de bus-en boothouders niet gereden, omdat ze niet betaald zijn voor verrichtte diensten. Ze zijn pas in de eerste week van januari uitbetaald. Toen er weer gereden werd, hebben ze besloten de tarieven met 100 procent te verhogen.

De bus- en boothouders die aangesloten zijn bij de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) zeggen dit besluit te hebben genomen, omdat de tarieven achterhaald zijn en zij daardoor niet meer uitkomen met hun kosten. De helft van de opbrengsten uit de verkoop van buskaarten droegen zij af aan het NVB, en met de andere helft dekken zij hun kosten.

Late uitbetaling

Nu het NVB de tarieven per 1 februari officieel heeft verhoogd, betekent het dat de bus- en boothouders de opbrengsten uit de kaartverkoop weer volledig moeten afdragen aan het NVB. Hierdoor zeggen zij weer afhankelijk te zijn van het NVB voor wat betreft hun inkomsten. Gelet op de recente ervaringen, waarbij zij meer dan 4 maanden moesten wachten op uitbetaling, zeggen de bus- en boothouders niet geholpen te zijn met de officiële verhoging van de tarieven. Zij zullen nu weer steeds moeten wachten op hun maandelijkse vergoeding. In de voorbije periode hebben ze vaak uit eigen zak gelden moeten voorschieten om het staatsbusvervoer draaiende te houden. Ze worden daardoor steeds meer op kosten gejaagd.

De bus- en boothouders zeggen niet meer in hun eigen zak te zullen gaan bij late uitbetaling van hun maandelijkse vergoeding. Het OBS wil met de leiding van het NVB hierover spoedig een onderhoud.  

SS

error: Kopiëren mag niet!