Guyana’s Defensie vermogen krijgt miljardeninjectie voor modernisering

De Guyana Defence Force (GDF) staat op het punt een significante versterking van zijn capaciteiten te ondergaan met een budgettaire toewijzing van 42.2 miljard dollar voor het huidige jaar. Deze financiële injectie, goedgekeurd door de Parlementaire Commissie van Levering, maakt deel uit van een groter initiatief om de verdedigingskracht van Guyana uit te bouwen. 

De fondsen zullen worden gebruikt voor de aanschaf van twee vliegtuigen, vier helikopters, een langeafstandsdrone en een offshore patrouillevaartuig voor de Kustwacht.

Minister Gail Teixeira, verantwoordelijk voor Parlementaire Zaken en Bestuur, benadrukte tijdens de budgetbesprekingen de noodzaak van deze defensie-uitgaven voor kritieke versterkingen. De verdeling van het budget laat zien dat 21.7 miljard dollar toegewezen is voor lopende uitgaven terwijl 20.5 miljard is bestemd voor kapitaaluitgaven – een aanzienlijke toename ten opzichte van de 20.2 miljard van vorig jaar.

Verder onthulde president Dr. Mohamed Irfaan Ali eerder de regeringsplannen om de verdedigingscapaciteit te vergroten door meer te investeren in zowel materiële als menselijke hulpbronnen van de GDF. Dit omvat de uitbreiding van de militaire vloot en het verbeteren van technologische middelen met geavanceerde uitrusting.

Deze ontwikkeling komt te midden van het aanhoudende grondconflict met Venezuela over het Essequibo-gebied, waarbij Guyana kan rekenen op steun van de westerse landen. Dit is deels te wijten aan hun wapenindustrieën, die afhankelijk zijn van conflicten. Ondanks de sterke investeringen blijft de vraag of Guyana met de nieuwe middelen daadwerkelijk opgewassen zou zijn tegen Venezuela in een potentieel gewapend conflict.

error: Kopiëren mag niet!