Nederland schort hulp op aan VN-agentschap voor Gaza 

Nauwelijks hadden we hier aangegeven dat in principe ook de USA moet worden aangeklaagd voor medeplichtigheid aan genocide, of de volgende dag lazen we dat inderdaad een case tegen niet alleen Amerika maar ook tegen het Verenigd Koninkrijk (Engeland) wordt voorbereid. Het is in elk geval hartverscheurend te zien hoe in Gaza kinderen hun getuigenissen afleggen hoe hun hele familie is vermoord. Kinderen hebben dode familieleden gezien, ook hun ouders. Sommigen zijn alleen van een hele familie overgebleven en hebben niemand meer. Er zijn soms 2 kinderen die overblijven waarvan de ene gewond is. Kinderen zorgen voor kinderen in Gaza. 

Intussen lezen we dat er landen zijn die hun steun aan de kinderen en vrouwen van Gaza hebben bevroren, omdat ze het niet eens zijn met het beleid van de VN-eenheid die in Palestina bezig is met de humanitaire hulp (UNRWA). Grote donoren van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN (UNRWA) hebben de financiering opgeschort nadat beschuldigingen naar voren kwamen dat ongeveer twaalf van de tienduizenden Palestijnse werknemers verdacht werden van betrokkenheid bij de aanslagen van 7 oktober in Israël door Hamas. 

UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) werd in 1949 opgericht bij een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN, naar aanleiding van de oorlog rond de stichting van Israël, toen 700.000 Palestijnen vluchtten of uit hun huizen werden verdreven. Tegenwoordig biedt het rechtstreeks werk aan 30.000 Palestijnen, die voorzien in de burgerlijke en humanitaire behoeften van 5,9 miljoen nakomelingen van deze vluchtelingen, in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en in grote kampen in de aangrenzende Arabische landen.

In Gaza heeft het 13.000 mensen in dienst, beheert het de scholen van de enclave, de klinieken voor basisgezondheidszorg en andere sociale diensten, en verdeelt het humanitaire hulp. Zijn diensten in Gaza zijn in belang toegenomen sinds 2005, toen Israël en Egypte een blokkade oplegden die een economische ineenstorting veroorzaakte met een van de hoogste werkloosheidscijfers ter wereld. Sinds Israël zijn oorlog begon na de aanslagen van 7 oktober, hebben ongeveer een miljoen Gazanen, oftewel bijna 45% van de bevolking van de enclave, onderdak geboden in UNRWA-scholen, klinieken en andere openbare gebouwen. 

Bijna de gehele bevolking van Gaza is nu afhankelijk van de UNRWA voor basisbehoeften, waaronder voedsel, water en hygiënevoorzieningen. Sinds het begin van het conflict zijn ruim 150 UNRWA-medewerkers omgekomen, waardoor het voor VN-werknemers het dodelijkste conflict ooit is. 

Bijdragen van lidstaten van de Verenigde Naties, waaronder regionale overheden en de Europese Unie, zijn goed voor ruim 89% van de financiering van UNRWA. Het ontvangt ook financiering uit de reguliere VN-begroting en financiële bijdragen van andere VN-organen.

In 2022 waren de belangrijkste overheidsdonoren de Verenigde Staten, Duitsland, de Europese Unie, Zweden, Noorwegen, Japan, Frankrijk, Saoedi-Arabië, Zwitserland en Turkije.

Landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Nederland en Zwitserland hebben hun financiering van het agentschap opgeschort naar aanleiding van de beschuldigingen. 

Het is absurd dat voor de 12 werknemers die ook Palestijnen zijn, de landen hulp hebben opgeschort. Omgekeerd zien we niet dezelfde handelingen gericht tegen Israël. Het is duidelijk dat dit een teken van o.a. Nederland is om in deze oorlog aan te geven aan welke kant ze staan. 

Inmiddels bereiden Zuid-Afrikaanse advocaten een rechtszaak voor tegen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waarbij ze hen beschuldigen van medeplichtigheid aan de oorlogsmisdaden van Israël in Gaza.

Op initiatief van de Zuid-Afrikaanse advocaat Wikus Van Rensburg heeft de rechtszaak tot doel degenen die medeplichtig zijn aan Israëlische misdaden voor civiele rechtbanken te vervolgen, in samenwerking met advocaten uit de VS en Groot-Brittannië. De Verenigde Staten moet verantwoordelijk worden gehouden voor het steunen van de genocidale oorlog die meer dan 100 dagen heeft geduurd en meer dan 24.000 burgers heeft gedood. Veel advocaten besloten om met de advocatengroep mee te doen aan de rechtszaak. Veel van degenen die zich hebben aangesloten zijn moslims, maar niet allemaal. 

Als het ICJ-proces tegen Israël in het voordeel van Zuid-Afrika wordt afgerond, geloofde Rensburg dat de VS met sancties te maken kunnen krijgen, zelfs als ze het vonnis niet aanvaarden. Eerder deze maand schreef een groep advocaten – die inmiddels is uitgegroeid tot 47 – een open brief aan de leiders van de Amerikaanse en Britse regeringen, waarin zij stelden dat zij hun verantwoordelijkheid niet konden ontlopen. Ondanks de enorme druk om de oorlog te stoppen heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu beloofd “de oorlog voort te zetten tot aan de overwinning”, waarbij hij zaterdag laat in een televisietoespraak zei dat “het mogelijk en noodzakelijk is”. 

Na de voorlopige voorzieningen van het Internationaal Gerechtshof gaat alles gewoon door. Niemand zal ons tegenhouden, ook niet Den Haag zei premier Netanyahu van Israël. Dat zegt het land, omdat ze onvoorwaardelijk gesteund worden door het Amerikaans leger. 

We zien dus dat na de tussentijdse voorzieningen van het Internationaal Gerechtshof te Den Haag, de oorlogsmisdaden van Israël gewoon doorgaan. De gehele westerse wereld heeft niet openlijk Israël kunnen ondersteunen vanwege de oorlogsmisdaden. Nu heeft men een kans gezien door de ontwikkelingen binnen de UNRWA en heeft men er geen gras over laten groeien om te laten merken aan welke kant ze staan.    

error: Kopiëren mag niet!