SWM-directeur: “Lage tot geen waterdruk gevolg van stijgende waterbehoefte en achterstallig onderhoud”

De waterbehoefte is in het afgelopen decennium behoorlijk toegenomen. Terwijl dit het geval is, zijn de investeringen om te voldoen aan de behoefte uitgebleven. Clifton Lienga, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), schetst tegenover de Communicatie Dienst Suriname, CDS, een beeld van de situatie: 

“Als we praten over de waterbehoefte in 2024, dan praat je over iets meer dan 11.000 kuub per uur. En vanaf 2011 produceren we maar ongeveer 5.000 kuub per uur, terwijl de aansluitingen of de huishoudens meer zijn geworden.” Lienga zegt dat er in 2011 ongeveer 53.000 huishoudens waren en anno 2024 zijn dat er ongeveer 144.000, met dezelfde capaciteit van 5.000 kubieke meter water per uur.

Hiermee verklaart de directeur de lage waterdruk in verschillende gebieden. Het bedrijf heeft daarnaast ook te kampen met achterstallig onderhoud en een gebrek aan pompen. “Dan praten we over distributie- en bronpompen die zijn bezweken.” 

Directeur Lienga zegt dat sommige van de machines al langer dan 30 jaar in bedrijf zijn, hun maximum hebben bereikt en aan vervanging toe zijn. Hij noemt gebieden als Blauwgrond, Tourtonne en Van Hattemweg waar de pompen zodanig verouderd zijn, dat dit van invloed is op de waterdruk. Dit brengt al vanaf 2018 met zich mee dat projecten als Helena Christina, Altona en de omgeving van het Wanica Ziekenhuis niet van drinkwater kunnen worden voorzien.

Er is daarom een lening van USD 25 miljoen bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) genomen om te investeren in de productiecapaciteit. 

De SWM-directeur heeft recentelijk in Nederland en België gesprekken gevoerd met partners van de SWM. Het bedrijf werkt verschillende modellen uit om te voorzien in de waterbehoefte. Zo wordt nagegaan of het station Commewijne uitgebreid moet worden en dan de extra capaciteit water naar Paramaribo te distribueren. De SWM heeft de bouw van de stations Houttuin, Welgedacht en Bropondo in de planning. Het station Brokopondo zal Afobaka tot Paranam van drinkwater moeten voorzien alsook Kraka tot Zanderij. Daarnaast zal het ook van invloed zijn op de verzorgingsgebieden Para, Wanica, en Paramaribo. 

  • Over het op te stellen crisisplan, waartoe de regering eind oktober de SWM-directeur opdracht had gegeven om dat plan binnen drie maanden gereed te hebben, wordt met geen woord door de heer Lienga gerept tegenover de CDS. Ook niet over de US$ 7 miljoen die door de regering is toegezegd. Niet duidelijk is of de SWM dat bedrag inmiddels op haar rekening heeft staan.
  • Ondanks het feit dat velen in de samenleving niet dagelijks kunnen beschikken over water uit de kraan en douche, weigert de SWM – op welke manier dan ook – de getroffen bewoners tegemoet te komen. Die bewoners moeten daarentegen wel maandelijks forse bedragen aan de SWM voldoen, terwijl dit staatsbedrijf niet levert en verre van klantvriendelijk is.

error: Kopiëren mag niet!