Brazilië zet meer gepantserde voertuigen in naar de Venezolaanse grens

De 4e Gemechaniseerde Cavaleriebrigade van Brazilië startte op 13 januari een cruciale operatie. De operatie werd ingezet in Boa Vista in de staat Roraima, vlakbij de Venezolaanse grens, en omvatte meer dan 200 soldaten en 85 voertuigen. De voorbereiding begon in Campo Grande bij het 20th Armoured Cavalry Regiment. Het konvooi, op weg naar Boa Vista, bestond uit een mix van 28 gepantserde voertuigen, waaronder Guaicurus, Guaranis en Cascavels, plus ondersteuningsvoertuigen.

De reis besloeg bijna 3.000 kilometer over land en een riviertraject van meer dan 1.600 kilometer en doorkruiste Mato Grosso do Sul, Mato Grosso, Rondônia, Amazonas en uiteindelijk Roraima. Het 12e Gemechaniseerde Cavalerie Squadron, gevestigd in Boa Vista, transformeert in het grotere 18e Gemechaniseerde Cavalerie Regiment. Deze verandering maakt deel uit van het Strategisch Plan 2020-2023 van het Braziliaanse leger, dat in 2019 werd afgerond, en weerspiegelt de inzet van Brazilië om de verdediging van de noordgrens te versterken.

Ondertussen escaleren de spanningen tussen Venezuela en Guyana over de regio Essequibo, die rijk is aan olie en hulpbronnen. De plannen van de Venezolaanse president Maduro om olie-exploratie te starten in Essequibo stuiten op tegenstand uit Guyana. De acties van Maduro, die schijnbaar gericht zijn op het verwerven van binnenlandse steun, hebben de spanningen vergroot, vooral gezien de Venezolaanse verkiezingen van 2024.

Guyana heeft zijn militaire alertheid verhoogd en betwist de claims van Venezuela, op zoek naar een oplossing onder het internationaal recht en steun van de Verenigde Naties en het Internationale Gerechtshof. De VS hebben hun steun uitgesproken voor Guyana, die vluchtoperaties uitvoert in de regio, die door Venezuela als provocerend worden beschouwd.

error: Kopiëren mag niet!