Regulier onderhoud van Chetak-legerhelikopters loopt vertraging op  

De reguliere verplichte inspectie van de Chetak-legerhelikopters heeft weer vertraging opgelopen. Hierdoor zijn de drie helikopters van het Nationaal Leger, die middels een krdietlijn met India zijn gekocht, al geruime tijd aan grond. Eerder zijn er ook pauzes geweest bij de operaties van de vloot, onder andere tijdens de Covid-19 pandemie. 

Defensie is druk doende om samen met India de operaties zo snel mogelijk in orde te maken. 

“Veiligheid is heel belangrijk en om de zoveel tijd moet onderhoud worden gepleegd. Die werkzaamheden worden uitgevoerd door het bedrijf waar de heli’s zijn aangeschaft, de Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Als gevolg van de herschikking van de bilaterale schulden met India zijn er administratieve veranderingen ontstaan. Het programma moet opnieuw ingediend worden. Suriname heeft inmiddels een bedrag overgemaakt en het wachten is nu op de planning van de inspectie door HA”, aldus Defensie-minister Krishna Mathoera. 

“Veiligheid is belangrijk, maar ook mobiliteit in de lucht is erg belangrijk. Als overheid moet je niet afhankelijk zijn van derden voor lucht mobiliteit. Als er ergens gevallen zijn, moet je daar zelf snel naar toe kunnen”, zei de minister tegenover ABC. Volgens haar is er inmiddels ook een overeenkomst met betrekking tot defensiesamenwerking met India. Daarbij zijn de helikopters meegenomen. 

In 2015 zijn de drie Chetak-helikopters door de Surinaamse luchtmacht in gebruik genomen. Sindsdien zijn de toestellen met onderbrekingen ingezet voor diverse doeleinden. 

error: Kopiëren mag niet!