Haïti: Exodus in 2023 baart zorgen

De grootschalige exodus van Haïtianen in 2023 roept zorgen op. Met ongeveer 33.000 personen die de gevaarlijke jungle van Darien oversteken om de Verenigde Staten te bereiken en meer dan 100.000 Haïtianen die vorig jaar reeds in Mexico, Canada en de VS zijn aangekomen, staat Haïti voor een ernstige migratiecrisis. De situatie is het gevolg van georganiseerde misdaad, seksueel geweld en hoge werkloosheid binnen het land, waardoor burgers, waaronder professionals uit de onderwijs- en gezondheidssector, zich genoodzaakt voelen om te vertrekken.

De huidige visumprogramma’s van Canada en de VS zijn niet voldoende om de migratiebehoefte van Haïtianen op te vangen. Veel jongeren willen blijven, maar vertrekken wegens een gebrek aan perspectief en een ondersteunend beleid voor ontwikkeling in het land. Sam Guillaume van de Steungroep voor Terugkeerders en Vluchtelingen heeft aangegeven dat jongeren zich verwaarloosd voelen en dat er geen beleid is om hen te motiveren in Haïti te blijven.

Tussen januari en november 2023 werden er 492.140 Haïtiaanse migranten geregistreerd die terugkeerden uit de Dominicaanse Republiek. Van deze groep keerden 216.530 spontaan terug, terwijl 51.496 werden gerepatrieerd. Het ONM heeft ook melding gemaakt van 318.860 ontvangen migranten uit andere landen zoals de Bahama’s en de Turks- en Caicoseilanden. Daarnaast werden duizenden Haïtianen op zee onderschept en gerepatrieerd vanuit andere landen zoals Cuba, Mexico, de VS, Jamaica en Türkiye naar de internationale luchthaven Toussaint Louverture in Port-au-Prince.

De massale uittocht van Haïtianen is een teken van de ernstige problemen die het land plagen en onderstreept de behoefte aan effectieve beleidsmaatregelen en internationale steun om de situatie aan te pakken.

error: Kopiëren mag niet!