Dieren en vuurwerk gaan niet samen

Veel kinderen laten Dagblad Suriname weten ‘ja’ te zeggen voor het afschieten van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Maar, huisdieren en andere dieren houden helemaal niet van vuurwerk. 

“Dieren communiceren ook met ons als mensen, maar wij tonen geen attentie”, zegt Henna. Zij heeft negen honden, een schildpad, twee papegaaien en een luiaard. “Ik ben een dierenliefhebber, dat weet een ieder in mijn buurt. Als ik een hele wijk had met dieren zou ik me in mijn glorie voelen, maar helaas kan dat nu niet. Oud op nieuw is altijd een periode voor dieren dat zij extra angstig zijn. Het knallende geluid, de rook en kleuren maken hen extra angstig. Daardoor doen sommige dieren agressief of ze zijn bang. Het is altijd goed je dieren ergens goed te verstoppen als het oud of nieuw is”, zegt Henna.

“In de bergruimte waar ze zich vrij kunnen bewegen, eten en drinken of op het balkon in een hoek, of gewoon binnen in huis. Als dieren pijn hebben of bang zijn of er gevaar is, zeggen ze het, maar wij mensen letten niet op. De manier van blaffen en geluiden zegt heel veel, dus let daar goed op.”

Digo, die negen jaar is, geeft aan dat hij weet dat honden niet van vuurwerk houden. “Ik let goed op mijn hond en weet gelijk als er wat is. Mijn hond heeft zijn eigen ruimte, maar springt nog over het hek, dus papa besloot hem aan de ketting te zetten, maar dan nog hoor je hem huilen. Ik vind het niet leuk, gisteren maakte hij extra geluiden toen mijn buren vuurwerk aan het afschieten waren. Mijn hond probeerde overal te schuilen waar hij kon, die hele kruiwagen heeft hij bijna om zichzelf gezet om alleen te kunnen schuilen. Ik heb mijn vader gevraagd hem nu in de garage te zetten. Het geknal van vuurwerk gaat hij nog horen, maar hij weet tenminste dat niets hem gaat raken. Ik hoop dat de andere kinderen goed op hun dieren letten. Zij voelen ook, niet alleen wij als mensen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!