Venezuela voert militaire oefeningen uit als reactie op Brits oorlogsschip in Guyana

Venezuela kondigt defensieve militaire oefeningen aan als reactie op de inzet van een Brits oorlogsschip naar Guyana, een buurland. Deze oefeningen zullen 5.600 soldaten omvatten die zich inzetten langs de oostelijke Caribische en Atlantische kusten van Venezuela. Deze stap volgt op de steun van Venezolaanse kiezers voor de oprichting van een nieuwe staat in het Essequibo-gebied, een olierijke regio die al decennia door Guyana wordt bestuurd.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro beschreef de inzet van het Britse schip als een bedreiging voor Venezuela’s vrede en soevereiniteit, en vermeldde dat deze in tegenspraak was met een recente overeenkomst tussen Venezuela en Guyana om geen geweld in hun geschil toe te passen.

Ondertussen benadrukte de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo dat de aanwezigheid van het Britse oorlogsschip als routine kan worden beschouwd en gericht is op het versterken van Guyana’s defensieve capaciteiten, zeggende dat er geen plannen zijn om Venezuela binnen te vallen.

Het Britse schip HMS Trent zal joint oefeningen uitvoeren met Guyana na Kerstmis. Het schip was oorspronkelijk in de Caribische regio om drugssmokkel tegen te gaan, maar kreeg een nieuwe taak na dreigingen van Venezuela om de regio Essequibo te annexeren.

Venezuela maakt al lange tijd aanspraak op Essequibo, een gebied dat tweederde van Guyana’s grondgebied beslaat. Het geschil over de grens gaat terug tot een internationale overeenkomst uit 1899, maar Guyana is de regio al meer dan een eeuw blijven besturen.

error: Kopiëren mag niet!