Frankrijk en Suriname voeren weer gezamenlijke vaarpatrouilles op Marowijnerivier uit

De River Council heeft dinsdag 21 november vergaderd in St. Laurent tussen Suriname en Frans-Guyana. De Surinaamse delegatie was onder leiding van de commandant van het Korps Militaire Politie, tevens voorzitter van de River Council Veiligheidswerkgroep, luitenant-kolonel Roy Samuel. De Franse delegatie werd geleid door Yan Pilon. De activiteiten van de River Council vallen binnen de werkzaamheden van het directoraat Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zo  meldt BIBIS deze week.

Het doel van deze vergadering was om een efficiënte uitvoering van de grensoverschrijdende samenwerking tussen de militaire politie en partners te verhogen. In het kader van het gezamenlijke beheer van de rivier, de ontwikkeling van grensoverschrijdende economische activiteiten, zoals de regulering van het riviertransport op de Marowijnerivier, is tijdens deze vergadering overeengekomen om gezamenlijke vaarpatrouilles op de rivier weer uit te voeren. De lancering hiervan vond dinsdag 28 november plaats.

De patrouilles zullen telkens op de dinsdag en zaterdag tussen tien uur ‘s morgens en vijf uur ‘s middags worden uitgevoerd waarbij steeds twee leden van het detachement van de Militaire Politie te Albina worden ingedeeld.

De Franse delegatie heeft aangeboden te zullen inkomen met personeel, patrouilleboten en brandstof voor de boten. Vanuit het Commissariaat van het district Marowijne is de toezegging gedaan zorg te dragen voor de Surinaamse vlag op de patrouilleboot gedurende de patrouilles.

Tot slot is tijdens de vergadering overeengekomen om de gezamenlijke vaarpatrouilles in de eerste week van januari 2024 te evalueren. 

error: Kopiëren mag niet!