Premier van Barbados roept opnieuw tot herstelbetalingen

De premier van Barbados, Mia Mottley, heeft de erkenning door de Britse koning Charles van de historische impact van slavernij toegejuicht en heeft dit gebruikt als platform om te pleiten voor herstelbetalingen voor de schade die veroorzaakt is door de trans-Atlantische slavenhandel. 

Ze heeft verklaard dat Barbados $4,9 miljard verschuldigd is aan landen die ooit slavenhouders waren en benadrukte dat een discussie over de terugbetaling van deze schuld ingewikkeld en tijdrovend zal zijn. 

Tijdens een evenement in Londen benadrukte ze dat herstelbetalingen niet snel gedaan zouden worden, aangezien de gevolgen van slavernij zich over eeuwen hebben uitgestrekt. Ze heeft geen details gegeven over haar gesprek met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, maar verwacht dat de richtlijnen van Zijne Majesteit gevolgd zullen worden.

Mottley heeft Groot-Brittannië geciteerd als zijnde $24 miljard verschuldigd in herstelbetalingen aan 14 landen, en noemde ook grote schuldbedragen voor Spanje, Frankrijk en Nederland, volgens een rapport van de Brattle Group. Ze heeft gesteld dat deze bedragen in verhouding staan tot de rijkdom die over de jaren heen is vergaard en heeft benadrukt dat het aanpakken van de historische erfenis van slavernij belangrijk is voor wereldwijde vooruitgang.

Mottley verwees naar de urgentie van de kwestie in de nasleep van de Black Lives Matter-protesten en de moord op George Floyd, en prees de bereidheid van koning Charles om deel te nemen aan het gesprek. Ze uitte ook bedenkingen over eerdere toezeggingen van Britse instellingen voor herstelbetalingen, met het gevoel dat deze soms niet in overleg waren besloten.

De Britse premier Rishi Sunak heeft afgezien van herstelbetalingen en vindt dat het ontrafelen van de geschiedenis niet productief is, terwijl de voormalige premier David Cameron de afschuwelijke geschiedenis van slavernij erkende, maar vooruit wilde kijken in plaats van terug. Mottley ziet echter een kans voor discussie en actie rond herstelbetalingen als een manier om de nasleep van slavernij aan te pakken.

error: Kopiëren mag niet!