DNA-lid Jhakry wil weten hoeveel hectare is bevloeid en ingezaaid

Tegen de achtergrond van het aanhoudend probleem van tekort aan irrigatiewater in Nickerie wil het Assembleelid Niesha Jhakry (VHP) van Landbouw, Veeteelt en Visserij-minister Parmanand Sewdien weten hoeveel hectare padie tot nu toe is ingezaaid in Nickerie. De parlementariër uit Nickerie zegt dat de minister haar twee weken geleden tijdens een gesprek heeft aangegeven dat 50 procent van de padiearealen al was bevloeid. Er zou dus nu twee weken verder sprake moeten zijn van 75 procent bevloeiing. De rijstvelden en de boeren zeggen volgens Jhakry echter iets anders. 

Ze wil weten wat de huidige situatie is met betrekking tot het pompen van irrigatiewater en hoeveel hectare padiearealen concreet zijn bevloeid en hoeveel daadwerkelijk is ingezaaid. De periode van padieinzaai is op 1 november begonnen en duurt tot eind december. Over pakweg 2 weken is de inzaaiperiode verlopen.

Niet zo lang geleden heeft minister Sewdien tegenover Dagblad Suriname verklaard, dat ten behoeve van de inzaai ongeveer 30.000 hectare aan padiearealen al een grondbewerking had ondergaan. 

Maatregelen

Zijn ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zou er alles aan doen opdat de arealen zowel in de westelijke- als in de oostelijke polders over voldoende irrigatiewater kunnen beschikken. Zo worden hoofdirrigatiekanalen opgehaald. Ook de natuurlijke waterwegen in de Nanniezwamp zijn opgehaald. Het pompgemaal te Wakay draait met twee van de vier geïnstalleerde pompen 1x 24 uur. Ten behoeve van de oostelijke rijstpolders aan de rechteroever van de Nickerierivier (gebied Wageningen) worden noodpompen ingezet om de uitgevallen pompen van het pompgemaal Wageningen te compenseren.

Het huidig ernstig tekort aan irrigatiewater ten behoeve van de padiearealen in Nickerie heeft niet alleen te maken met de geringe capaciteiten van de pompen te Wakay en de noodpompen te Wageningen. De dieperliggende oorzaak ligt in de al maanden aanhoudende droogte. Het waterpeil in de Nannizwamp, die uitkomst zou kunnen bieden voor het watergebrek, is zeer laag. Het water in de zwamp is dusdanig laag, dat het niet middels natuurlijke zwaartekracht de rijstpolders kan bereiken. Door de maandenlange droogte zijn de  padiearealen kurkdroog, waardoor er ook veel meer water nodig is voor de bevloeiing. 

Vele padieboeren zitten met hun handen in het haar, en proberen van alles om het water dat mondjesmaat beschikbaar komt, middels kleine waterpompen zo snel mogelijk in hun padiearealen te krijgen. 

SS

error: Kopiëren mag niet!