De premier van Barbados roept opnieuw tot herstelbetalingen

De premier van Barbados, Mia Mottley, heeft aangedrongen op herstelbetalingen voor de schade veroorzaakt door slavernij, na een steunbetuiging van koning Charles die de impact van slavernij erkende. Ze heeft aangegeven dat Barbados $4,9 biljoen verschuldigd is aan voormalige slavenhouderslanden en heeft gesteld dat Groot-Brittannië en andere Europese landen gezamenlijk biljoenen schuldig zijn aan de landen die geleden hebben onder de slavenhandel. Hoewel Mottley geen details gaf over haar gesprek met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, verwacht ze dat deze de lijn van koning Charles zal volgen. Ondanks haar waardering voor de bereidheid tot dialoog van koning Charles, bekritiseerde ze de wijze waarop sommige Britse instellingen zijn omgegaan met herstelbetalingen. De Britse premier Rishi Sunak en voormalig premier David Cameron hebben zich tegen herstelbetalingen gekeerd, waarbij beide mannen aangaven dat ze de voorkeur geven aan vooruitkijken in plaats van het verleden te ontrafelen. Mottley ziet daarentegen de noodzaak om de erfenis van het slavernijverleden aan te pakken middels constructieve gesprekken en compensatie.

error: Kopiëren mag niet!