Ali en Maduro ontmoeten elkaar volgende week

President Irfaan Ali van Guyana en de Venezolaanse president Nicolás Maduro plannen een ontmoeting in St. Vincent en de Grenadines de volgende week, begeleid door premier Ralph Gonsalves, met waarnemers uit Brazilië, CARICOM, en een vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal. 

Ali heeft gecommuniceerd dat de grenskwestie van de landgrens, die bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) ligt, niet besproken zal worden tijdens de bilaterale gesprekken en dat Guyana de beslissing van het ICJ zal respecteren.

De VN-Veiligheidsraad hield op 9 december een besloten bijeenkomst om de toenemende controverse omtrent de Essequibo-regio tussen Guyana en Venezuela aan te pakken. De situatie werd naar de VN-Veiligheidsraad gebracht door Guyana, dat volgend jaar toetreedt tot de Raad, en verwijzend naar Artikel 35 van het VN-Handvest. De Veiligheidsraad benadrukte het belang van het ICJ en multilateralisme, hoewel er verdeeldheid was over de handelingen van Venezuela.

Caricom-leiders hebben ook een dialoog gehouden om de situatie rond de Essequibo te bespreken, waarbij ze hun steun voor Guyana en respect voor het ICJ herhaalden, evenals het vermijden van geweld en het bevorderen van regionale vrede.

Ondanks de oproep voor terughoudendheid vanuit het ICJ, voerde Venezuela een controversieel referendum uit op 3 december, waarbij er ondersteuning werd geclaimd voor de annexatie van de Essequibo-regio.

De CEO van Exxon in Guyana heeft opgemerkt dat het conflict tussen twee landen gaat en gelooft dat Guyana internationale steun heeft.

Luis Eduardo Martínez, plaatsvervanger in de Nationale Vergadering van Venezuela, benadrukte de noodzaak van vrede en het vermijden van gewapende conflicten met Guyana, wijzend op de internationale steun voor Guyana en de mogelijke catastrofale gevolgen voor Venezuela. Prominente Venezolaanse politici waaronder oppositieleider María Corina Machado verwerpen elke gewelddadige annexatie en wijzen op het mogelijke negatieve effect op de zaak die wordt verdedigd bij het ICJ.

error: Kopiëren mag niet!