Beroep onder de loep: schoolbuschauffeur

“Het blijft dagelijks een uitdaging in het verkeer”

“Veiligheid is iets waarop ik let en ook van anderen verwacht”,zegt Adar. Hij is een schoolbuschauffeur en geeft tijdens een gesprek aan, dat heel veel ouders op hem rekenen en vertrouwen om hun kinderen veilig op school en thuis af te zetten. “Schoolbuschauffeur zijn is ook een uitdaging, je hebt een uitdaging in het verkeer, je moet daarbij goed opletten en niet te hard rijden. Je moet aardig zijn en natuurlijk ook een beetje weten over wat er gebeurt over de wereld, om zo ook enkele conversaties te voeren met de kinderen. Bij de jongere kinderen ga je ook moeten opletten van wat er gebeurt tijdens het rijden en eventueel ook even waarschuwen. Maar, krachttermen gebruiken of opnieuw praten is geen optie.”

Volwassenen

“Ik ben altijd buschauffeur geweest voor volwassenen en nu voor kinderen. Met volwassenen werken of laat ik zeggen, hebben als passagier, was ook een uitdaging, maar veel meer stress. Je hebt dagelijks een drama als het niet van de passagiers is, dan heb je drama in het verkeer van je collega’s of de andere weggebruikers. Het rijgedrag is nu nog een probleem, maar ik vind heb minder ellende”, zegt Adar. 

“Ik lach dagelijks en krijg dagelijks het gevoel dat ik gewaardeerd wordt. Niet dat ik bij sommige volwassenen gewaardeerd werd, maar bij de kinderen krijg ik dagelijks dat gevoel en ook van de ouders.”  

Adar geeft aan dat hij toevallig iets oudere kinderen in zijn busje vervoert. “Zij luisteren en het is ook een andere ervaring. Ik heb gemerkt dat je ook op je oude leeftijd nog kan leren van de jongere generatie. Bijvoorbeeld het werken met een mobiele telefoon, praten over het een en ander over het algemeen en ik heb zelf mijn werk ervan gemaakt dankzij de kinderen. Door vaker de app te gebruiken en te communiceren.”

“De centjes zeggen vaak niet veel, maar je gaat iets moeten doen om het te kunnen overleven. Hoe meer kinderen je hebt, hoe meer je verdient, aan de ene kant moet je het niet alleen om geld doen, maar ook je medemens helpen. De ouders werken en de kinderen moeten naar school. Niet alle ouders zijn in staat van het werk te gaan om hun kinderen te halen of het een en ander te doen, dus ik vind mezelf ook belangrijk”, zegt Adar. “Het blijft dagelijks een uitdaging maar het gedeelte dat je gerespecteerd wordt en gewaardeerd wordt, compenseert alles. Ik hoop dat 2024 beter wordt voor een ieder en dat men oplettend deelneemt aan het verkeer.”   

TM

error: Kopiëren mag niet!