De Verenigde Staten zijn van plan verkenningen uit te voeren over een deel van Guyana, dat Venezuela heeft geannexeerd.

Afgelopen weekend hield Venezuela een referendum, dat leidde tot de verklaring van de olierijke regio Essequibo (westelijk deel van Guyana’s grondgebied) als een nieuwe Venezolaanse staat. Caracas benadrukt dat de afwijzing van Essequibo door Britse troepen onwettig was.

➡️De VS en Groot-Brittannië spraken hun steun uit voor Guyana vanwege de ‘dreiging van overname’. De acties van Venezuela worden als “ongerechtvaardigd beschouwd en moeten worden stopgezet”, zeggen de Britten.

✈️ Het Amerikaanse Zuidelijke Commando heeft gezamenlijke vluchten met het Guyanese leger over het grondgebied van Guyana toegezegd om de veiligheidspartnerschappen te versterken.

🇧🇷 Buurland Brazilië maakt zich zorgen over de spanningen aan de grens tussen Guyana en Venezuela.

➡️De Braziliaanse inlichtingendienst heeft Venezolaanse militaire opbouw nabij de grens gedetecteerd. Guyana heeft ook zijn kleine leger extra alert gemaakt en investeerders als Exxon gerustgesteld met aanzienlijke offshore-projecten.

error: Kopiëren mag niet!