De Russische Poetin kondigt zijn presidentskandidaat aan voor de verkiezingen van 2024

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat hij zich kandidaat zal stellen voor herverkiezing in de aankomende presidentsverkiezingen van maart 2024. Ondanks uitdagingen, waaronder de kostbare oorlog in Oekraïne en incidenten van interne onrust, heeft Poetin brede steun behouden en zal naar verwachting de verkiezingen winnen.

Een korte opstand geleid door huurlingenleider Jevgeni Prigozhin zorgde voor speculatie over de stabiliteit van Poetins macht, maar Prigozhins mysterieuze dood versterkte later de perceptie van Poetins controle.

Poetins aankondiging van zijn kandidatuur vond plaats tijdens een prijsuitreiking in het Kremlin en werd daarna in een video bescheiden meegedeeld. Er wordt gesuggereerd dat de manier van aankondigen Poetins focus op zijn werk en niet op campagnevoeren benadrukt.

Poetin, die reeds lang aan de macht is, heeft eerder de grondwet gewijzigd, waardoor hij in theorie tot ver in zijn tachtiger jaren president kan blijven. Zijn goedkeuringsscore ligt rond de 80% volgens het Levada Center, hoewel er discussie bestaat over of deze steun authentiek is of een weerspiegeling van de dwang binnen een autoritair regime.

Poetin wordt verwacht slechts symbolische tegenstand te ondervinden bij de verkiezingen, waardoor een verdere termijn vrijwel zeker lijkt, wat hem de kans geeft om nog langer te regeren na Boris Jeltsin en tijdens de ambtstermijnen van vijf Amerikaanse presidenten.

error: Kopiëren mag niet!