De loting voor de Copa America

De loting voor de Copa America van volgende zomer is donderdag in Miami gehouden, waarbij alle deelnemende landen inzicht kregen in hun mogelijke weg naar een van de meest begeerde voetbaltrofeeën ter wereld.

De competitie, die in 2024 in 14 stadions in de Verenigde Staten wordt gehouden, zal bestaan uit de 10 Zuid-Amerikaanse leden van CONMEBOL – zoals gebruikelijk – samen met zes vertegenwoordigers van CONCACAF.

Lionel Messi’s Argentinië, de regerend wereldkampioen en Copa America-kampioen, opent het toernooi op 20 juni in het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta. Hun tegenstander voor de openingswedstrijd is nog niet bepaald, maar Canada zou in de wedstrijd kunnen verschijnen als ze een plek boeken via een CONCACAF-play-off. De Albiceleste, die hun bittere rivaal Brazilië versloegen om hun meest recente Copa-trofee in 2021 te veroveren, zullen ook de oude continentale tegenstander Chili ontmoeten in de groepsfase van het toernooi.

Elders kreeg de Verenigde Staten misschien wel de zwaarste enkele taak van de vier topgeplaatste teams, aangezien de Amerikanen werden gekoppeld aan 15-voudig Copa-kampioen Uruguay in Groep C.

“Het is een zeer prestigieus toernooi,” zei USMNT-manager Gregg Berhalter vóór de loting. “Een aantal zeer competitieve Zuid-Amerikaanse teams op onze eigen bodem, dus voor ons is het als een mini-Wereldbeker.”

Mexico daarentegen belandde in een gebalanceerde groep B.

Brazilië, dat nog steeds probeert te herstellen van het verliezen van de finale in 2021 – in het iconische Maracanã, nota bene – zal lastige ontmoetingen met Colombia en Paraguay in Groep D moeten doorkomen.

De beste twee naties in elke groep gaan door naar de kwartfinales, waarbij elke groepswinnaar wordt gekoppeld aan een runner-up in de eerste knock-outronde.

De finale van het toernooi, waarin in de laatste vier edities steeds minstens één van Brazilië of Argentinië zat, staat gepland voor 14 juli in het Hard Rock Stadium in Miami.

Hoe worden de play-off plekken beslist?
De laatste twee toernooiplekken gaan naar een paar CONCACAF-uitnodigingen.

Nadat ze er niet in geslaagd zijn om zich rechtstreeks voor de competitie te kwalificeren via de Nations League zoals hun CONCACAF-collega’s, krijgen vier teams, waaronder Canada, een tweede kans in eenmalige afvalwedstrijden.

De match-ups zijn als volgt:

Canada vs. Trinidad en Tobago
Costa Rica vs. Honduras
De wedstrijden zullen beide plaatsvinden op 23 maart 2024 in het Toyota Stadium in Frisco, Texas. Zoals hierboven beschreven, zullen de twee winnaars al weten in welke toernooigroep ze zijn ingedeeld bij kwalificatie.

error: Kopiëren mag niet!