‘Lucht geklaard’ tussen Omtzigt en Wilders, maar geen doorbraak

Pieter Omtzigt en Geert Wilders hebben ‘de lucht geklaard’ in een gesprek woensdag bij verkenner Ronald Plasterk, maar een doorbraak bleef na het gesprek wel uit. Omtzigt heeft nog steeds ‘bezwaren’ om echte formatieonderhandelingen te starten met de PVV, zei hij eerder woensdag.

Het was, aldus PVV-leider Geert Wilders, ‘een heel goed idee’ van verkenner Ronald Plasterk om partijleiders in duo’s te ontvangen. De combinaties Caroline van der Plas-Wilders, Wilders-Dilan Yesilgöz, Omtzigt-Yesilgöz brachten ‘prettige, goede gesprekken’, maar de finale woensdagmiddag was toch met Geert Wilders en Pieter Omtzigt. Want de sleutel om tot een kabinet van PVV, NSC en BBB te komen – met de VVD als gedoger – ligt bij de NSC-leider. Maar een doorbraak bleef uit.

Wél zei Omtzigt na afloop dat er gewerkt is aan onderling vertrouwen: “De lucht is een stuk opgeklaard. Er moest een aantal dingen worden uitgesproken. Er is reden een vervolggesprek te houden.”

Ook Wilders zei dat ‘de lucht geklaard is’. “We hebben pijnpunten besproken, maar praten donderdag verder.” Wat er besproken is, lichtte hij niet toe.

Omtzigt: “Mijn principiële bezwaren liggen nog steeds op tafel. Ik ga nu niet onderhandelen over een minder- of meerderheidskabinet.”

Ondertussen moet Wilders hoop putten uit de opstelling van BBB – en zelfs een beetje uit die van de VVD. Dilan Yesilgöz zei na afloop van gesprekken dinsdag, dat er wat haar betreft geen blokkades liggen om verder te praten, maar ze zei wel dat er bijvoorbeeld ‘niet gemorreld kan worden aan de rechtstaat’. Toch ziet zij (vooralsnog) niet meer dan een gedoogrol weggelegd voor de VVD. 

Wilders praat morgen, donderdag, om 13.00 uur lokale tijd verder met Omtzigt. 

error: Kopiëren mag niet!