Blinken zegt dat de Amerikaanse en NAVO-bondgenoten de steun aan Oekraïne moeten en zullen voortzetten

Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft benadrukt dat zowel de Verenigde Staten als andere NAVO-bondgenoten hun steun aan Oekraïne moeten en zullen voortzetten. Dit zei hij tijdens een NAVO-top in Brussel op 29 november 2023. Er bestaat bezorgdheid over voldoende Westerse steun en afleiding door het conflict tussen Israël en Hamas. Westerse officials blijven echter Kiev aansporen om te vechten ondanks een bloedige patstelling in de gevechten.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, uitte dat Oekraïne niet zal wijken in zijn strijd tegen Rusland. Het strategische doel van territoriale integriteit binnen internationaal erkende grenzen staat nog steeds vast volgens hem.

Het nieuwe Amerikaanse steunpakket van 60 miljard dollar is tegengehouden door Republikeinse oppositie in het Congres maar Kuleba hoopt op een positieve uitkomst die gunstig zou zijn voor zowel Israël als Oekraïne.

Ondertussen dringt Oekraïne aan op NAVO-lidmaatschap voor extra verdediging onder leiding van het bondgenootschap; iets wat eerder werd toegezegd maar zonder formele invitatie gezien de mogelijke risico’s qua oorlog met Moskou voor met name VS en Duitsland.

De NAVO-leden hebben aanbevelingen gedaan over politieke- en militairehervormingen die nodig zijn om Kiev dichterbij lidmaatschap te brengen. Met westersteun wordt het leger al beschouwd als “een de facto NAVO-leger” volgens Kuleba.

NAVO-chef Jens Stoltenberg waarschuwt voor Russische raketvoorraad bedoeld om infrastructuur in winteraanvallen te bombarderen maar beweert dat Ruslands offensief faalt terwijl het land meer geisoleerd raakt en afhankelijk wordt van China.

error: Kopiëren mag niet!