Spoed persconferentie over nasleep mijnramp in het Matawai-gebied

Een spoed persconferentie werd donderdag belegd om de samenleving te informeren over de mijnramp in het Matawai-gebied. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie deed een oproep aan de porknokkers om het rampgebied te verlaten, zodat de overheid haar werk naar behoren kan doen. Ook gaf de minister aan, dat er nog steeds instortingsgevaar bestaat en dat het gebied dus onveilig is verklaard.

Minister Krishna Mathoera van Defensie legde uit, dat er een aantal processen in gang wordt gezet, wanneer zo’n ramp zich heeft voorgedaan.

De eerste stap is hulp bieden en overlevenden zoeken. De tweede stap is het bergen van lichamen. Volgens de minister is tot dusver niet helemaal bekend hoeveel mensen vermist zijn en hoeveel mensen mogelijk onder het puin liggen. Dit proces zal met de nodige zorgvuldigheid gedaan worden, gaf zij aan.

De minister van Regionale Ontwikkeling en Sport, Gracia Emanuël, gaf aan, dat er gesprekken zijn gevoerd met het traditioneel gezag en dat die ook alle medewerking heeft toegezegd. Ze zullen ook samenwerken om tot een gedegen oplossing te komen.

Kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), gaf inzicht over de situatie die zij daar is komen aantreffen.

Verder sprak hij over het Franse team uit Frans-Guyana dat haar ondersteuning is komen bieden. Vanwege de gevaarlijke situatie kon dat team niet meteen overgebracht worden naar het rampgebied. De volgende dag zijn de Fransen naar de plek geweest en hebben de situatie bekeken, waarbij ze hebben geconstateerd dat er niet veel te doen was.

Volgens Slijngard heeft het team een aantal zaken voorgesteld om uit te voeren. De operatie van search and rescue is toen overgegaan in een search en recovery operatie. Bij search en rescue is snelheid van belang, maar bij search and recovery niet. Daarbij wordt gekeken naar de beste en meest veilige wijze van aanpak. Dat is het proces waarin zij momenteel zitten, zei Slijngard. Met de verschillende actoren zal een operatie gestart worden. Op grond hiervan heeft het Franse team ook aangegeven dat de operatie van search and rescue als beëindigd kan worden beschouwd.

De directeur van de Medische Zending, Herman Jintie, sprak over de psychosociale hulpverlening aan de gemeenschappen in dat gebied. Er is hulp ingeroepen van een aantal diensten in nauwe samenspraak met het NCCR, zoals het Psychiatrisch Centrum Suriname en het Rode Kruis. Ook is hulp vanuit het ministerie van Volksgezondheid ingeroepen. 

De doelgroepen zijn de directe familie van de slachtoffers en personen die direct betrokken zijn in het gebied, maar ook de gemeenschap over het algemeen. Hulpverlening wordt op dit moment fysiek gedaan, zei Jintie. Vooralsnog is men bezig een communicatiesysteem op te zetten, waarbij er heel gauw een nummer doorgegeven zal worden waarop men contact kan maken. Voor de mensen van Bronsweg is er ook rechtstreeks hulp beschikbaar. 

Districtscommissaris van Brokopondo Ludwig Mendelzoon gaf aan, dat er woensdag een bijeenkomst is gehouden met de gezagsdragers bij de vicepresident. De dag ervoor was er ook vergaderd met de gezagsdragers binnen de gebieden. In dit geval heeft Mendelzoon gesproken met het gezag te Bronsweg. Mendelzoon merkte ook op, dat er behoefte is aan traumabegeleiding onder de mensen. In het district is men ook bezig activiteiten te plannen, zoals een stille loop die donderdag is gehouden. 

Verder sprak hij de mensen ook toe in hun eigen taal om weg te trekken uit het rampgebied, zodat de overheid haar werk naar behoren kan doen. Ook districtscommissaris Walter Bonjanski deed die oproep aan de mensen.

SK  

error: Kopiëren mag niet!