President Santokhi bij condoleanceboek mijnramp: “Wijze lessen trekken uit deze ernstige ramp”

Feestelijke activiteiten Srefidensi afgelast, parade vindt wel voortgang 

Volgens president Chan Santokhi zijn na de mijnramp van maandag in het Matawai-gebied diverse processen gaande. De geborgen lichamen moeten nu geïdentificeerd worden. Dat proces is gaande. “We zijn nu in rouw, maar het beleid moet verder aangescherpt worden. Er is een team van de regering, een internationaal reddingsteam en het traditioneel gezag die bezig zijn. Er is veel trauma en ongeloof. Dat moet zorgvuldig aangepakt worden Er komt ook een strafrechtelijk onderzoek”, sprak Santokhi. 

De regering zal voor de financiële component moeten gaan zorgen. 

Het is volgens president Santokhi van essentieel belang dat er wijze lessen getrokken moeten worden uit deze ernstige ramp. “Het gaat om redden van mensen, niet alleen ordenen. Iedereen moet brood kunnen verdienen op een ordelijke manier. “Daarvoor zijn goede afspraken en goed overleg nodig.”

De opmerkingen van de president komen, terwijl vicepresident Ronnie Brunswijk zijn misnoegen kenbaar maakte over het uitblijven van middelen voor de ordening van de kleinschalige goudsector. Volgens de tweede man van het land zijn al ruim drie jaren apparatuur en wagens besteld, maar de middelen daarvoor komen maar niet vrij. “Hoe moet je werken zonder atv’s (all terrain vehicles) en andere middelen? Zelfs na de ramp was het moeilijk om naar de plek te gaan. Dit kan niet”, sprak Brunswijk eerder deze week.

Volgens hem helpt praten met goudzoekers niet. Als zij goud zien, denken ze niet meer na. De mensen gaan op zoek naar goud zonder te letten op veiligheidsnormen. De gevaren zijn enorm, aldus de VP eerder. 

Volgens president Santokhi zijn in navolging van de ramp de feestelijke activiteiten rond Srefidensi afgelast. De parade en het defilé vinden wel voortgang, volgens het staatshoofd. 

error: Kopiëren mag niet!