Leerkrachten worden geïnformeerd over hetgeen bereikt is met regering

Het Syndicaat voor Onderwijsgevenden in Suriname heeft haar leden maandag 20 november opgeroepen voor een informatiebijeenkomst. Nadat afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat de acties zijn opgeschort, zijn heel wat leerkrachten boos weggelopen.

Het Syndicaat vond het daarom noodzakelijk om haar leerkrachten te informeren wat er tot dusver bereikt is met de regering. 

De leerkrachten zouden ook het voorstel van SRD 1 per brandstof dat uit de governmenttake zal komen, niet zo goed hebben begrepen. Dit werd tijdens de bijeenkomst ook uitgelegd. De leerkrachten die aangesloten zijn bij het Syndicaat zullen het werk hoogstwaarschijnlijk vandaag, dinsdag 21 november. weer hervatten.

De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft haar leden daarentegen opgeroepen om het werk vanaf maandag weer te hervatten. Van de vier punten in de ingediende motie zijn 3 binnengehaald, schrijft de FOLS. Het gaat hierbij om het aanhouden van de BTW heffing op de nutsvoorzieningen en kookgas. De verruiming van de belastingschijven en de belastingvrije grens die al bijna een feit is. En de voorzieningen die de leerkrachten zullen krijgen die onder de belastingvrije grens van SRD 7.500 vallen.

Met betrekking tot punt 4. de verhoging van BTW op brandstof, schrijft de FOLS dat de bonden gedeeltelijk wat hebben kunnen bereiken. Het voorstel van de bonden is om van de governmenttake die SRD 3.50 per liter bedraagt, daar SRD 1, van af te trekken, zodat men voor een liter benzine SRD 1, minder betaalt. Deze maatregel zou volgens de FOLS dus per direct kunnen ingaan, omdat de regering hiervoor niet naar de Assemblee hoeft.

Wat nog recht overeind staat is de koopkrachtversterking van SRD 5.000, schrijft de FOLS verder. SRD 4.200 hiervan zal in december 2023 worden uitbetaald aan de actiefdienenden en SRD 2.940 aan de gepensioneerden. De resterende SRD 800 zal in 2024 worden uitbetaald.

Normalisatie vindt plaats onder de voorwaarde dat de FOLS binnen zeer korte termijn serieuze gesprekken met de regering/O.O. voert over de onaanvaardbare lage loonreeksen van de leerkrachten. Deze moeten naar een acceptabel niveau worden opgetrokken, zodat de leden tastbaar profijt zullen hebben van de aanpassing/verruiming van de belastingschijven.

SK

error: Kopiëren mag niet!