Extreemrechtse buitenstaander Milei wint de presidentsverkiezingen in Argentinië

DOOR JORDI BOU
November 20, 2023 – De extreemrechtse libertaire buitenstaander Javier Milei heeft de presidentsverkiezingen in Argentinië gewonnen en heeft ‘drastische’ veranderingen in de economische strategie van het land beloofd, te midden van de ergste crisis in twintig jaar.

Milei won 55,7 procent van de stemmen, tegen 44,3 procent voor minister van Economie Sergio Massa van de centrumlinkse peronistische regering, waarbij meer dan 99 procent van de stemmen geteld was.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump feliciteerde de heer Milei met zijn overwinning en zei dat hij “Argentinië weer groot zou maken!”.

Milei belooft economische shocktherapie. Zijn plannen omvatten onder meer het sluiten van de centrale bank, het afschaffen van de peso en het bezuinigen op de uitgaven, potentieel pijnlijke hervormingen die weerklank vonden bij de kiezers die boos waren over de economische malaise.

error: Kopiëren mag niet!