Bin Ladens brief van na 11 september duikt weer op op TikTok

Onlangs hebben TikTok-gebruikers grote belangstelling getoond voor een brief van Osama bin Laden. De brief, geschreven na de aanslagen van 11 september, werd voor het eerst gepubliceerd in 2002. De brief geeft de grondgedachte van Bin Laden voor de aanslagen, inclusief verwijzingen naar de situatie in Palestina. Dit onderwerp heeft aandacht gekregen te midden van het aanhoudende conflict tussen Israël en Hamas en de aanvallen in Gaza.

TikTokers reageren op de Engelse vertaling van de brief, die oorspronkelijk beschikbaar was op de website van The Guardian. Nadat de brief viraal ging, verwijderde de website deze op 15 november 2023. Gebruikers blijven er echter toegang toe krijgen via internetarchieven.

In de brief bekritiseert Bin Laden de oprichting van Israël en bestempelt deze als een grote misdaad. Hij wijst op de krachtige Amerikaanse steun voor Israël, wat erop wijst dat degenen die bij deze ‘misdaad’ betrokken zijn, aansprakelijk moeten worden gesteld.

Hij bespreekt ook Palestina, waarbij hij claims van Joodse historische rechten op het land, zoals vermeld in de Thora, belachelijk maakt. Bin Laden identificeert de Palestijnen als ‘pure Arabieren en oorspronkelijke Semieten’, rechtmatige erfgenamen van Mozes en de ware Thora. Hij benadrukt de noodzaak van het wreken van de onderdrukking van de Palestijnen.

Bovendien spreekt Bin Laden het westerse imperialisme en de hegemonie aan. Hij bekritiseert het Amerikaanse publiek vanwege de financiering, via belastingen, van militaire acties in verschillende regio’s zoals Afghanistan, Palestina, de Perzische Golf en Irak.

Een opmerkelijk citaat uit de brief stelt dat het bloedvergieten in Palestina gewroken moet worden, waarmee het gedeelde lijden van de Palestijnen wordt benadrukt.

De ‘Brief aan Amerika’ heeft tot verschillende reacties op TikTok geleid. Gebruikers zijn verbaasd dat ze het eens zijn met enkele punten van Bin Laden, wat leidde tot een bredere discussie op het platform. Velen hebben video’s geplaatst waarin ze hun mening en reacties op de brief delen.

error: Kopiëren mag niet!