Weer een door VN vergeten oorlog

In een heel interessant bericht heeft een kerkelijke autoriteit in Suriname zich uitgesproken over de verschrikkelijke zaken die zich afspelen in de oorlog die gaande is in het Midden-Oosten. Voor het eerst hebben we nu een kerkelijke autoriteit in Suriname die uitdrukkelijk ook verwijst naar de handelingen van het Israëlisch leger tegenover de Palestijnen, met name de Palestijnse burgers. 

In Suriname hebben we verschillende verklaringen gehad van moslimorganisaties, waarvan de meesten terecht kritiek hebben gehad op de misdaad tegen de Palestijnen, nu in verhevigde vorm. Er was maar 1 bericht van 2 organisaties gezamenlijk die heel onterecht getracht hebben om de oorlog in het Midden-Oosten te misbruiken om zichzelf centraal te stellen. Dit gezamenlijke bericht heeft indirect de misdadigheden tegen de Palestijnen doodgezwegen en het gebagatelliseerd. Dit gezamenlijke statement was vooral wat betreft de islam gelieerde organisatie, een signaal naar de westerse wereld en de ambassades hier te lande. Het statement was vooral voordelig voor de zaak van Israël en is als zodanig ook verwelkomd door een deel van de publieke opinie. Veel meer ruggengraat en karakter toont de recente verklaring van de kerkelijke autoriteit. 

Vandaag kijken we naar de stand van zaken van deze oorlog, waarvan de westerse wereld en de VN dreigen de andere kant uit te kijken. Intussen zijn er kaarten gepubliceerd waar de omvang van Israël sinds de veertiger jaren van de vorige week wordt geïllustreerd. Tegen de verschillende VN-resoluties in heeft Israël zijn grondgebied steeds uitgebreid middels kolonisaties. Er zijn geen mechanismen binnen de VN en in de diplomatieke wereld die de illegale handelingen van Israël hebben kunnen stoppen. De joodse staat geniet onvoorwaardelijke steun van het Amerikaanse volk en al haar regeringen, ongeacht of de democraten of de republikeinen het land regeerden. Toppunt van deze steun werd bereikt tijdens het presidentschap van de inmiddels in de USA vervolgde president Donald Trump van de Republikeinen. 

Voor de stand van zaken in Gaza maken we gebruik van online bronnen van bekende nieuwswebsites. 

De laatste strubbelingen begonnen toen Hamas-schutters op 7 oktober een ongekende aanval op Israël lanceerden vanuit de Gazastrook, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen en meer dan 200 personen werden gegijzeld. Israël heeft gereageerd met luchtaanvallen op Gaza en een grondoffensief gelanceerd. Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid zijn in Gaza al ruim 10.800 mensen gedood. Gevechtsvliegtuigen van het Israëlische leger (IDF) bombarderen Gaza vanuit de lucht, terwijl troepen en tanks oprukken over de grond. Israël heeft 300.000 reservisten opgeroepen om zijn permanente troepenmacht van 160.000 man te versterken. Israël heeft een duidelijk doel: het vernietigen van de militaire en bestuurscapaciteiten van Hamas evenals het bevrijden van de gijzelaars. 

De regering van Israël heeft oproepen tot een staakt-het-vuren afgewezen, tenzij de gijzelaars worden vrijgelaten. Een groot deel van de focus van het legen van Israël  lag tot nu toe op het noorden van Gaza, met name op het dichtbevolkte stad Gaza. De Israëlische minister van Defensie zei dat zijn troepen zich “in het hart” van de stad bevonden. Het leger waarschuwde op 13 oktober voor het eerst ruim 1,1 miljoen mensen in het noorden om hun huizen te verlaten en naar het zuiden te trekken. Het land heeft deze oproepen meermaals herhaald, maar is ook luchtaanvallen in het zuiden blijven uitvoeren. Duizenden mensen zijn naar het zuiden getrokken nadat Israël evacuatieroutes vanuit het noorden van Gaza had geopend. Lokale autoriteiten zeiden begin deze week dat er nog steeds 600.000 mensen in de stad Gaza wonen.

De VS zegt dat Israël dagelijkse pauzes van vier uur zal gaan inlassen bij militaire operaties in het noorden van Gaza, zodat burgers kunnen vluchten. Er zijn echter nog geen specifieke tijden gegeven. Het Israëlische leger vecht tegen Hamas in het centrum van Gaza-stad, dicht bij twee grote ziekenhuizen – Al Shifa en Al Quds, en zou Al Shifa hebben omsingeld. Donderdag zei het Israelisch leger dat het een Hamas-centrum had aangevallen, militaire basis in Gaza-stad en ongeveer 50 Hamas-strijders gedood of gevangengenomen. 

De mensenrechtencommissaris van de VN, heeft zowel Israël als Hamas beschuldigd van het plegen van ‘oorlogsmisdaden’. De hoofden van alle grote VN-agentschappen hebben opgeroepen tot een “onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren”, evenals tot de onvoorwaardelijke vrijlating van gijzelaars. Ze zeiden dat “het afsnijden van 2,2 miljoen Palestijnen van voedsel, water, medicijnen, elektriciteit en brandstof” een “schandaal” was, en dat meer dan 23.000 gewonden “onmiddellijke behandeling nodig hebben”. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde dat veel van de 35 ziekenhuizen in Gaza niet werkten, en dat sommige patiënten operaties ondergingen – inclusief amputaties – zonder verdoving. UNRW, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, zei dat 1,5 miljoen inwoners van Gaza ontheemd zijn en dat 725.000 mensen onderdak boden in de faciliteiten. Nog eens 250.000 zoeken hun toevlucht in ziekenhuizen, kerken, niet-VN-scholen en andere openbare gebouwen. 

De grensovergang bij Rafah naar Egypte in het zuiden is de enige functionerende grens waar mensen en goederen Gaza kunnen verlaten of binnenkomen. Honderden gewonden en houders van buitenlandse paspoorten, waaronder meer dan 100 Britse burgers, zijn via de grensovergang vertrokken sinds deze op 1 november werd heropend. Er zijn echter nog veel meer mensen die vastzitten in Gaza. Hamas wil dat er meer gewonde Palestijnen worden vrijgelaten naast buitenlanders. Volgens de VN waren zo’n 1,2 miljoen mensen die in het gebied woonden al vóór de jongste vijandelijkheden afhankelijk van voedselhulp. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat ongeveer 15 van de 35 ziekenhuizen in Gaza al gesloten zijn. De situatie is met name voor de Palestijnen zeer slecht, maar de wereld is deze oorlog al vergeten. Alles hangt nu af van Israël. 

error: Kopiëren mag niet!