Borstbeeld Jnan Adhin onthuld in Centrum Paramaribo 

Dr. mr. drs.  Jnan Hansdev Adhin, de Surinaams rechtsgeleerde, econoom, filosoof, taalkundige en schrijver is vereeuwigd met een borstbeeld aan de dr. Sophie Redmondstraat in het centrum van Paramaribo.

Adhin was Statenlid en driemaal minister. Hij werd geboren op 24 januari 1927 en overleed op 16 januari 2002.

Bij de onthulling van het borstbeeld was naast president Chan Santokhi een groot deel van de familie aanwezig, onder wie zoon Rakesh Adhin, kopstuk bij de Centrale Bank van Suriname en voormalig vicepresident en huidige NDP-Assembleelid Ashwin Adhin. Het is een lang traject geweest om tot het borstbeeld te komen en de Stichting Jnan Adhin heeft zich daarvoor jarenlang ingezet.

Jnan Adhin was betrokken bij diverse instanties en organisaties, zowel in Suriname als internationaal. Slechts met enkele (korte) onderbrekingen was hij van 1963 tot 1980 namens de VHP lid van de Staten van Suriname/parlement van Suriname. Hij was directeur van het Bureau Volkslectuur en het Taalbureau, onderwijsinspecteur en minister van Justitie en Politie. Hij was daarnaast ook tijdelijk de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling. Na 1980 was Adhin regeringsadviseur in algemene dienst. Hij overleed in 2002 op 74-jarige leeftijd in Leiden. 

Na het overlijden van Jaggernath Lachmon was hij tussen 19 oktober 2001 en 23 december 2001, waarnemend voorzitter van de VHP. President Santokhi memoreerde in zijn toespraak een veelbewogen en significante persoonlijkheid die een stempel heeft gedrukt in de Surinaamse samenleving. Met gebed en begeleiding van een pandit werd het borstbeeld onthuld, waarna er mala’s werden omgedaan. 

error: Kopiëren mag niet!