Op stroom, water en goederentransport wordt 5% btw geheven, op brandstof 10%

Vanaf gisteren, woensdag 1 november, wordt op stroom, water en goederentransport 5 procent btw geheven. De btw op brandstof is per dezelfde datum verhoogd van 5 procent naar 10 procent. De prijs aan de pomp van benzine (unleaded) en diesel is daarmee vanaf gisteren met gemiddeld circa SRD 2 per liter omhoog gegaan. 

Aanvankelijk zouden deze btw-heffingen per 1 oktober ingaan, maar door protesten  van de vakbeweging werd de invoering hiervan uitgesteld naar 1 november. 

De gewijzigde btw-wet werd begin september door de Nationale Assemblee goedgekeurd. De wijziging hield in dat de heffingsgrondslag van btw werd verruimd, hetgeen betekent dat over meerdere goederen en diensten btw wordt geheven. 

De gezamenlijke vakbonden onder aanvoering van de vakcentrale C-47, en verder bestaande uit de COL, de veiligheidsbonden en de Bundeling van Gezondheidsbonden vinden dat de btw-heffingen op brandstof en nutsvoorzieningen zullen leiden tot substantiële stijging van de kosten van levensonderhoud, hetgeen het leven van de gemiddelde burger ondraaglijker zal maken. 

Voorstellen reeds gewogen

Terwijl de btw-verhoging op brandstof en de btw op nutsvoorzieningen tot 1 november wordt aangehouden, was met de regering afgesproken dat de evaluatie commissie BTW-wet, wijzigingsvoorstellen zou doen toekomen aan de regering en het parlement. Dit is ook gebeurd en de verwachting bij de vakbeweging was, dat de BTW-wet nog gewijzigd zou worden voor 1 november.

President Santokhi heeft de gezamenlijke vakbonden echter laten weten dat de gedane voorstellen door de evaluatie commissie tijdens de behandeling in het parlement van de BTW-wet in augustus al beoordeeld en gewogen werden. Het nut om deze voorstellen opnieuw in overweging te nemen ziet de president nu niet in. De regering staat evenwel open voor werkbare voorstellen binnen het beleidskader. Zodra de commissie met aangepaste voorstellen komt, dan kan eraan gewerkt worden. President Santokhi geeft ook aan. dat de uitgangspositie nu beter is dan eerder vanwege de daling van de brandstofprijzen. 

Acties

De gezamenlijke vakbeweging heeft vorige week in een schrijven aan de president, waarin zij naar de stand van zaken vroeg rond de gedane wijzigingsvoorstellen van de BTW-wet, gezegd niet te zullen accepteren dat de btw-verhogingen op een sluipende manier toch worden doorgevoerd. De btw-verhogingen zijn nu wel doorgevoerd. Ze bereiden zich nu voor om acties te voeren.  

SS

error: Kopiëren mag niet!