Vitalo verlaagt voerprijzen in Suriname: BTW op kippenvlees blijft een discussiepunt

Vitalo, een toonaangevende speler in de voerindustrie van Suriname, heeft aangekondigd dat ze haar voerprijzen heeft verlaagd, wat goed nieuws is voor de kippensector. Dagblad Suriname (DBS) heeft vernomen, dat met name de prijzen van breukrijst aanzienlijk zijn gedaald, wat een positieve impact heeft bij het vaststellen van de prijzen.

Maar dat is niet het enige goede nieuws. Sinds 1 oktober wordt er geen BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) meer geheven op voer. Dit besluit betekent een totale verlaging van 15% op voederkosten voor kleinere kwekers die voorheen geen BTW konden terugvorderen.

Wat echter voor enige verwarring zorgt, is het feit dat de staat nog steeds BTW blijft heffen op levende kippen, terwijl geslacht kippenvlees vrijgesteld is van BTW. Dit roept vragen op over waarom er belasting wordt geheven op een schakel in de keten, terwijl men de opvatting heeft dat de gehele voedselketen BTW-vrij zou moeten zijn.

Kippenvlees staat bekend als een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, die essentieel zijn voor de opbouw en reparatie van weefsels in het menselijk lichaam. Eiwitten spelen een cruciale rol in de groei, ontwikkeling en het behoud van spieren en andere lichaamsstructuren. Bovendien bevat kippenvlees belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen (zoals B-vitaminen), mineralen (zoals ijzer en zink) en aminozuren, die van vitaal belang zijn voor de algehele gezondheid en het goed functioneren van het lichaam.

Niettemin is het belangrijk op te merken dat het consumeren van kippenvlees ook ethische, milieu- en gezondheidsoverwegingen met zich meebrengt. Sommige mensen maken bewust de keuze om geen vlees te eten om redenen van dierenwelzijn, milieubewustzijn of gezondheid. Deze keuze is persoonlijk, en er zijn alternatieve bronnen van eiwitten en voedingsstoffen beschikbaar voor degenen die ervoor kiezen om geen kippenvlees te consumeren.

De recente ontwikkelingen in de prijzen en belastingen in de landbouw- en voedselsector benadrukken het belang van een evenwichtige benadering van voedselbeleid, waarin rekening wordt gehouden met zowel economische als maatschappelijke factoren. Dit debat zal ongetwijfeld voortduren terwijl Suriname blijft werken aan het versterken van haar voedselvoorziening en het bevorderen van gezonde voedingskeuzes voor haar bevolking.

error: Kopiëren mag niet!