Situatie luchtverkeersleiders stabiliseert langzaam

De situatie rond het structureel tekort aan luchtverkeersleiders stabiliseert zich langzaam. Het traject waarbij een groep luchtverkeersleiders het proces moet doorlopen om tot volwaardige luchtverkeersleiders gecertificeerd te worden loopt. Dit duurt nog enkele maanden tot begin komend jaar. Ondertussen is een nieuwe groep begonnen met de theoretische fase van de opleiding luchtverkeersleiders. Deze fase van de opleiding duurt tot volgend jaar. 

De groep assistent luchtverkeersleiders die hieruit voortkomt moet daarna nog een traject van ongeveer 2 jaar doorlopen, alvorens de kwalificatie te verkrijgen van volwaardige luchtverkeersleider. 

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zegt dat de situatie met betrekking tot de onderbezetting nog steeds uitdagend is. Met de vakbond, de Suriname Airtraffic Controllers Association (SATCA) is er volgens de Transport-minister een goede “understanding” met betrekking tot rechtspositionele issues. Behalve het ministerie van TCT is daarbij ook in beeld het ministerie van Financiën. Terwijl dat proces loopt zijn er goede werkafspraken gemaakt om de continuïteit van het luchtverkeer op de JAP Internationale Luchthaven te garanderen.

De luchtverkeersleiding kampt met een tekort van circa 40 luchtverkeersleiders. In totaal zijn er rond de 80 nodig. Door de structurele onderbezetting is het in de voorbije maanden voorgekomen dat  internationale vluchten de wijk moesten nemen naar Frans Guyana omdat er geen luchtverkeersleiders waren in de verkeerstoren op Zanderij.

SS

error: Kopiëren mag niet!