Niet Natio, maar Robinhood

De laatste jaren hebben de Surinaamse clubkampioenen voetbal Suriname op een behoorlijke wijze vertegenwoordigd. Inter Moengotapoe heeft in Caribische finales gestaan en goed voetbal laten zien. Veel minder en afschuwelijk waren wel de wedstrijden waarin de dikbuikige clubeigenaar meende om zich op te stellen. Die wedstrijden had IMT kunnen winnen, maar ze werden zo weggegeven door de clubeigenaar. 

Robinhood is een voetbalclub die samen met Transvaal het land Suriname in het Caribisch gebied behoorlijk op de kaart heeft gezet enkele decennia terug. De laatste perioden heeft Robinhood mooie prestaties geboekt onder de Caribische amateurclubs door kampioenschappen te winnen, maar nu doet ze mee op het hoogste Caribische niveau in de hoogste klasse tegen profclubs. Nu staat de Surinaamse club na twee winstpartijen aan kop in de poule B van de hoogste Caribische clubkampioenschappen.

We moeten stellen dat Robinhood Suriname en Surinamers trots heeft gemaakt vanwege de wijze waarop ze zich staande heeft gehouden. Robinhood is een goed op elkaar ingestemd team dat niet terugdeinst voor tegenstanders die misschien op papier hoger staan aangeschreven of sterker zijn. 

Wanneer we zien hoe Robinhood op het internationale podium acteert, dan doet het ons direct denken aan de wanprestaties die Natio aan het boeken is. Wij hebben eerder gezegd en herhalen, dat er meer spelers uit teams als Robinhood in de nationale selectie moeten spelen en de jongens moeten in de basis staan. De vader van een van de Robinhood voetballers heeft zich recent uitgesproken in een live uitzending op Facebook, waarin hij de keuzes van de nationale bondscoach heeft bekritiseerd. Wij vinden dat deze vader van de topscorer van de nationale competitie, die ook de Caribische topscorer is op het tweede niveau, gelijk heeft met zijn kritiek. De spelers van Robinhood bonzen met hun internationale prestaties keihard op de deur van Natio. Bondscoach Winter kan nu onmogelijk de Robinhood spelers weren uit de nationale selectie. Op Facebook zijn terecht opmerkingen gemaakt dat het beter was geweest als Rabonhood als Natio had geacteerd. Wij denken ook dat wij dan mooiere wedstrijden hadden gezien met veel meer strijd en wellicht ook een beter resultaat. 

De bondscoach van Suriname moet op de Surinaamse voetbaltribunes zitten, iets dat Dean Gorré iets meer deed. Winter moet zich bevrijden van zijn vooroordelen naar lokale spelers toe, de SVB moet het niet toestaan dat de man Surinaamse spelers in hun eigen land discrimineert. Er komen straks weer wedstrijden tegen zware landen als Jamaica, Haïti en Honduras en deze wedstrijden zal het Natio van Winter niet kunnen winnen onder de gegeven omstandigheden. Die gegeven omstandigheden zijn dat in Natio nu voornamelijk Nederlandse jongens spelen die geen gevoel hebben voor hun land te spelen. Hun periodes bij Natio lijken meer op verkapte vakanties op kosten van de SVB. Deze voetballers hebben van de SVB de verplichting niet om voor hun prestaties verantwoording af te leggen bij de Surinaamse sportpers in Suriname en dat is een foute zaak. 

Wij zien in Natio een mindere inzet van Europese profspelers en min of meer hetzelfde patroon zien we ook bij de nationale damesselectie, maar niet over de hele linie. In die selectie is er, in tegenstelling tot de herenselectie, meer inzet vanuit de speelsters, ook die uit het buitenland komen. Maar onder de buitenlandse meisjes zijn enkelen die zich duidelijk sparen om te voorkomen dat ze vermoeid aankomen bij hun profclub in Nederland. Zo hebben we gezien dat in de damesselectie er een speelster is die uitkomt voor de dames van PSV. Die speelster heeft recent een wedstrijd gespeeld tegen Dominica waarbij helemaal niet te merken was dat ze op een behoorlijk niveau in Europa speelt. Alhoewel spelende in de verdediging, had ze met veel gemak een paar doelpunten kunnen maken, maar ze bleef in de veilige zone achterin hangen. We hebben gelukkig bij de dames gezien dat de Surinaamse dames toch wel heel goede partijen hebben gespeeld en de kans krijgen om behoorlijke aantallen minuten te maken. 

Suriname gaat als land gebukt onder zeer moeilijke omstandigheden. Voetbal is een sport waarmee veel Surinamers zich kunnen associëren. Goede sportresultaten op het internationale vlak kunnen meehelpen de Surinamer zijn rug te rechten. Ook ontstaat daardoor veel meer respect bij jongeren naar hun eigen land. Bij de dames is het duidelijk dat Surinaamse spelers van de lokale competitie een goede bijdrage kunnen leveren. Daar is er nog een redelijke combinatie van Surinaamse en Nederlandse voetballers. Helemaal ongezond is de situatie bij de mannen. Daar lijkt het op een corrupte boel met een discriminerende trainer. 

Robinhood heeft al met zijn prestaties bewezen dat Winter onterecht Surinamers in eigen land discrimineert. We zijn als Surinamers Robinhood dankbaar voor hun internationale prestaties, het doet ons goed. De sympathie voor Natio is door de discriminatie aanmerkelijk verminderd. We roepen Winter op om zijn pad van het negeren te verlaten en voor de volgende wedstrijden van Suriname veel meer Surinaamse toppers op te roepen. Dat lijkt de roep te zijn van de gemiddelde Surinamer.               

error: Kopiëren mag niet!