Regering keurt tariefswijzigingen voor houtretributie goed

De regering heeft onlangs nieuwe tarieven goedgekeurd voor de retributie op hout en de keuring van houtproducten. Deze tariefswijzigingen zijn bedoeld om de houtindustrie te reguleren en de duurzame exploitatie van houtbronnen te ondersteunen.

De goedgekeurde tarieven voor houtretributie zijn als volgt:

1. Tarieven voor houtsoorten, met uitzondering van letterhout:

   a. Gewonnen in concessiegebieden, gebieden in de buurt van het Prof. Dr. Ir. W.J. van Blommensteinmeer met vergunningen voor incidentele houtwinning, terreinen anders dan persoonlijke erfpacht en grondhuur, en commercieel te benutten in gemeenschapsbossen en houtkapvergunningen:

      – Klasse A houtsoorten: USD 6,25 per m3 rondhout

      – Klasse B houtsoorten: USD 5,25 per m3 rondhout

   b. Gewonnen in aangewezen gebieden voor incidentele houtwinning:

      – Klasse A houtsoorten: USD 12,50 per m3 rondhout

      – Klasse B houtsoorten: USD 10,50 per m3 rondhout

2. Tarieven voor letterhout:

   a. Gewonnen in concessiegebieden, gebieden in de buurt van het Prof. Dr. Ir. W.J. van Blommensteinmeer met vergunningen voor incidentele houtwinning, terreinen anders dan persoonlijke erfpacht en grondhuur, en commercieel te benutten in gemeenschapsbossen en houtkapvergunningen:

      – A kwaliteit: USD 0,15 per kg kernhout van letterhout

      – B kwaliteit: USD 0,10 per kg kernhout van letterhout

   b. Gewonnen in aangewezen gebieden voor incidentele houtwinning:

      – A kwaliteit: USD 0,30 per kg kernhout van letterhout

      – B kwaliteit: USD 0,20 per kg kernhout van letterhout

Daarnaast heeft de regering tarieven vastgesteld voor de keuring van uitvoer van rondhout, houtproducten en bosbijproducten, met differentiatie tussen Paramaribo en buiten Paramaribo. Tarieven variëren van USD 1,00 per m3 tot USD 2,00 per m3, afhankelijk van het product en de locatie. Er zijn ook toeslagen voor keuringen buiten reguliere werktijden.

Tenslotte heeft de regering tarieven vastgesteld voor concessierechten en exploratievergoedingen, beide bedragen SRD 36,00 per hectare per jaar. Deze nieuwe tarieven zijn bedoeld om de houtindustrie te stimuleren, duurzame houtexploitatie te bevorderen en bij te dragen aan verantwoord bosbeheer in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!