‘Vasudhaiva Kutumbakam’ – deze twee woorden vatten een diepe filosofie samen. Het betekent ‘de wereld is één familie’. Dit is een alomvattende visie die ons aanmoedigt om vooruitgang te boeken als één universele familie, die grenzen, talen en ideologieën overstijgt. Tijdens het Indiase voorzitterschap van de G20 heeft dit zich vertaald in een roep om mensgerichte vooruitgang. Als Eén Aarde komen we samen om onze planeet te koesteren. Als Een Familie ondersteunen we elkaar in het streven naar groei. En we gaan samen op weg naar een gedeelde toekomst – Een Toekomst – die een onmiskenbare waarheid is in deze onderling verbonden tijden.
De wereldorde na de pandemie is heel anders dan de wereld ervoor. Er zijn onder meer drie belangrijke wijzigingen.
Ten eerste is er een groeiend besef dat er een verschuiving nodig is van een op het bbp gerichte visie op de wereld naar een op de mens gerichte visie.
Ten tweede erkent de wereld het belang van veerkracht en betrouwbaarheid in mondiale toeleveringsketens.
Ten derde is er een collectieve roep om het multilateralisme te stimuleren door middel van de hervorming van mondiale instellingen.
Ons G20-voorzitterschap heeft in deze verschuivingen de rol van katalysator gespeeld.
In december 2022, toen we het voorzitterschap van Indonesië overnamen, had ik geschreven dat er door de G20 een mentaliteitsverandering moet worden gekatalyseerd. Dit was vooral nodig in de context van het mainstreamen van de gemarginaliseerde aspiraties van de ontwikkelingslanden, het Zuiden en Afrika.
De Voice of Global South Summit, waaraan 125 landen deelnamen, was een van de belangrijkste initiatieven onder ons voorzitterschap. Het was een belangrijke oefening om input en ideeën uit het Mondiale Zuiden te verzamelen. Bovendien heeft ons voorzitterschap niet alleen de grootste deelname ooit van Afrikaanse landen gezien, maar heeft het ook aangedrongen op de opname van de Afrikaanse Unie als permanent lid van de G20.
Een onderling verbonden wereld betekent dat onze uitdagingen in alle domeinen met elkaar verbonden zijn. Dit is het middenjaar van de Agenda 2030 en velen merken met grote bezorgdheid dat de voortgang op het gebied van de SDGs niet op schema ligt. Het G20-actieplan voor 2023 voor het versnellen van de voortgang op het gebied van de SDGs zal leidend zijn in de toekomstige richting van de G20 richting de implementatie van de SDGs.
In India is leven in harmonie met de natuur al sinds de oudheid de norm en ook in de moderne tijd dragen wij ons steentje bij aan klimaatactie.
Veel landen in het Zuiden bevinden zich in verschillende stadia van ontwikkeling en klimaatactie moet een complementair streven zijn. Ambities voor klimaatactie moeten gepaard gaan met acties op het gebied van klimaatfinanciering en technologieoverdracht.
Wij zijn van mening dat er behoefte is om af te stappen van een puur restrictieve houding van wat niet mag worden gedaan, naar een meer constructieve houding die zich richt op wat wel kan worden gedaan om de klimaatverandering te bestrijden.
De Chennai HLP’s voor een duurzame en veerkrachtige blauwe economie zijn gericht op het gezond houden van onze oceanen.
Onder ons voorzitterschap zal een mondiaal ecosysteem voor schone en groene waterstof ontstaan, samen met een Green Hydrogen Innovation Centre.
In 2015 lanceerden we de International Solar Alliance. Nu zullen we via de Global Biofuels Alliance de wereld ondersteunen om energietransities mogelijk te maken die aansluiten bij de voordelen van een circulaire economie.
Het democratiseren van klimaatactie is de beste manier om momentum aan de beweging te geven. Net zoals individuen dagelijkse beslissingen nemen op basis van hun gezondheid op de lange termijn, kunnen ze levensstijlbeslissingen nemen op basis van de impact op de gezondheid van de planeet op de lange termijn. Net zoals yoga een wereldwijde massabeweging voor welzijn werd, hebben we de wereld ook een duwtje in de rug gegeven met “Lifestyles for Sustainable Environment” (LiFE).
Vanwege de gevolgen van de klimaatverandering zal het garanderen van voedsel- en voedingszekerheid van cruciaal belang zijn. Millets, of Shree Anna (Gierst), kan hierbij helpen en tegelijkertijd een klimaatvriendelijke landbouw stimuleren. In het Internationale Jaar van de Millets hebben we millets (gierst) naar mondiale smaakpapillen gebracht. De Deccan High Level Principles on Food Security and Nutrition helpen ook in deze richting.
Technologie is transformerend, maar moet ook inclusief worden gemaakt. In het verleden hebben niet alle lagen van de samenleving in gelijke mate geprofiteerd van de voordelen van technologische vooruitgang. India heeft de afgelopen jaren laten zien hoe technologie kan worden ingezet om de ongelijkheid te verkleinen, in plaats van te vergroten.
De miljarden mensen over de hele wereld die geen bank hebben of geen digitale identiteit hebben, kunnen bijvoorbeeld financieel worden opgenomen via de Digitale Publieke Infrastructuur (DPI). De oplossingen die we hebben gebouwd met behulp van onze DPI worden nu wereldwijd erkend. Nu zullen we via de G20 de ontwikkelingslanden helpen DPI aan te passen, op te bouwen en op te schalen om de kracht van inclusieve groei te ontsluiten.
Dat India de snelst groeiende grote economie is, is geen toeval. Onze eenvoudige, schaalbare en duurzame oplossingen hebben de kwetsbaren en gemarginaliseerden in staat gesteld om ons ontwikkelingsverhaal te leiden. Van ruimtevaart tot sport, van economie tot ondernemerschap: Indiase vrouwen hebben het voortouw genomen in verschillende sectoren. Ze hebben het verhaal verschoven van de ontwikkeling van vrouwen naar door vrouwen geleide ontwikkeling. Ons G20-voorzitterschap werkt aan het overbruggen van de digitale genderkloof, het verkleinen van de kloof in de arbeidsparticipatie en het mogelijk maken van een grotere rol voor vrouwen in leiderschap en besluitvorming.
Voor India is het voorzitterschap van de G20 niet louter een diplomatieke onderneming op hoog niveau. Als Moeder van de Democratie en een model van diversiteit hebben we de deuren van deze ervaring voor de wereld geopend.
Tegenwoordig is het bereiken van dingen op grote schaal een kwaliteit die geassocieerd wordt met India. Het voorzitterschap van de G20 is daarop geen uitzondering. Het is een door mensen gedreven beweging geworden. Er zullen ruim 200 bijeenkomsten georganiseerd zijn in 60 Indiase steden over de hele lengte en breedte van ons land, waar tegen het einde van onze termijn bijna 100.000 afgevaardigden uit 125 landen aanwezig zullen zijn. Geen enkel voorzitterschap heeft ooit een dergelijk groot en divers geografisch gebied bestreken.
Het is één ding om van iemand anders over de demografie, democratie, diversiteit en ontwikkeling van India te horen. Het is totaal anders om ze uit de eerste hand te ervaren. Ik ben er zeker van dat onze G20-afgevaardigden hiervoor zullen instaan.
Ons G20-voorzitterschap streeft ernaar verdeeldheid te overbruggen, barrières te ontmantelen en zaden van samenwerking te zaaien die een wereld voeden waarin eenheid prevaleert boven onenigheid, waar een gedeeld lot het isolement overschaduwt. Als voorzitter van de G20 hadden we beloofd de mondiale tafel groter te maken en ervoor te zorgen dat elke stem wordt gehoord en elk land een bijdrage levert. Ik ben er zeker van dat we onze belofte hebben waargemaakt met acties en resultaten.