Harde noten gekraakt tijdens diaspora seminar ‘Wi na Wan’

“Eerst onze eigen Surinamers vasthouden, dan buitenlanders binnenhalen”

“We praten al heel lang over diaspora, maar echte concrete acties die nationaal gedragen worden ontbreken. We gaan met z’n allen eraan moeten werken. Laten we kijken hoe anderen het hebben gedaan. De oso dresie’s, de medicinale bladeren, de pinda sambel en massala, niet alleen Surinamers wachten, maar ook de diaspora. Dat zijn kansen die voor het oprapen liggen”, zo sprak Robert Vishnudatt, een van de panelleden bij het diaspora seminar ‘Wi Na Wan’ maandagavond. 

Diverse panelleden gaven aan dat er veel werk te verzetten is. Oud-parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hamerde erop dat vooral eerst deskundige Surinamers in het land gehouden moeten worden.

“We moeten zorgen voor de condities in Suriname, niet alleen voor buitenlanders, maar voor onze eigen Surinamers, om ze hier te houden.” “Als we hier de deskundigen niet kunnen houden zullen anderen grote moeite hebben. In de private sector zijn de condities iets beter maar er is nog veel te doen”, gaf zij aan. “We kunnen niet wachten. Wij moeten de basis dingen doen hier en zelf voor onze ontwikkeling zorgen.”

“Veel babbeluurtjes, echter met nul resultaat”

Bij het seminar waren de Surinaamse diaspora en lokale Surinamers betrokken. Het lag in de bedoeling om te kijken naar hoe de ontwikkeling van het land gezamenlijk ter hand genomen kan worden. Het seminar was een initiatief van het Diaspora Instituut Nederland (DIN). Duidelijk werd dat er nog veel aan de winkel ligt. Een participant stelde aan het eind van de avond tegenover Dagblad Suriname, dat er “veel babbeluurtjes zijn geweest, echter met nul resultaat”.

error: Kopiëren mag niet!