Geen besluit over “blacklisting” Suriname in november door CFATF

In november zal door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) geen besluit worden genomen over “blacklisting” van Suriname in het internationaal financieel verkeer. Op de aankomende vergadering zal de CFATF zich buigen over een voortgangsrapportage met betrekking tot gemaakte vorderingen door Suriname inzake vijf aanbevelingen van het CFATF. Suriname heeft namelijk re-rating aangevraagd met betrekking tot deze aanbevelingen. De aanvraag van Suriname is gedaan op basis van de in november vorig jaar goedgekeurde Wet ter bestrijding van Moneylaundering en Terrorisme Financiering (WMTF). Voor vier van de vijf aanbevelingen is er door de experts al een upgrade van compliance toegekend. 

De CFTAF-vergadering van november heeft dus meer te maken met de aanvraag voor re-rating van Suriname met betrekking tot vijf aanbevelingen van de CFATF. Er zullen geen besluiten worden genomen over “blacklisting” van Suriname. Zo verduidelijkte Justitie en Politie-minister Kenneth Amoksi dinsdag in de openbare vergadering van de Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de wijziging van het Wetboek van Strafrecht op het stuk van strafbaarstelling van handelingen op het gebied van moneylaundering en terrorisme financiering.

In de voorbije periode is vanuit de samenleving grote bezorgdheid uitgesproken over de grote kans die Suriname loopt om bij de aankomende CFATF-vergadering te worden “geblacklist”. Er zou weinig tijd resten om te kunnen voldoen aan de aanbevelingen van de CFATF die te maken hebben met de strijd tegen witwas praktijken en terrorisme financiering in de wereld.

Verduidelijking

Minister Amoksi verduidelijkte aan het parlement wat er precies aan de hand is. Tijdens de 55e plenaire vergadering van de CFATF eind november vorig jaar op de Cayman Islands werd het Mutual Evaluation Report (MER) van Suriname besproken en beoordeeld. De beoordeling wordt toegekend op basis ratings toegekend voor technical compliance en effectiveness. Er wordt gekeken naar de maatregelen en acties die een land heeft ondernomen en de effectiviteit daarvan bij het tegengaan van moneylaundering en terrorisme financiering. 

De CFATF-beoordeling komt erop neer, dat Suriname aan een 40-tal aanbevelingen moet voldoen. Het land heeft tot november 2025 de tijd om geconstateerde tekortkomingen in wet- en regelgeving, de zogenaamd technical compliance, in voldoende mate te adresseren en of weg te werken. Op de laatste CFATF vergadering op de Cayman Islands is besloten om Suriname in een “enhance follow-up procedure” te plaatsen. Suriname wordt gedurende een jaar, van februari 2023 tot en met februari 2024 geobserveerd door de Financial Action Task Force (FATF) op het stuk van vorderingen die het maakt met betrekking tot een zes specifieke aanbevelingen. Deze monitoring gebeurt door het FATF, die hiërarchisch hoger staat dan het CFATF. In februari volgend jaar zal het FATF Suriname evalueren. Dan zal besloten worden of Suriname in de “enhance folluw-up procedure” blijft. 

Indien geoordeeld wordt dat Suriname voldoende vorderingen heeft geboekt bij het treffen van de nodige maatregelen, zal het voor verdere monitoring verwezen worden naar een andere minder rigide werkarm van het CFATF. 

Feit blijft, dat Suriname tot november 2025 de tijd heeft om tekortkomingen in wet- en regelgeving op het gebied van het tegengaan van witwas praktijken en terrorisme financiering te adresseren.

SS

error: Kopiëren mag niet!