André Saheblal op 96-jarige leeftijd overleden

André Jainundun Saheblal is op 96-jarige leeftijd overleden. De veelzijdige Saheblal was ondermeer jurist en auteur. Hij was tot voor kort een van de weinige in leven zijnde nakomelingen van Hindoestaanse immigranten in Suriname. In dit kader werd hij recentelijk nog geïnterviewd voor het jubileumboek in verband met 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. 

In 2021 werd hij door koning Willem-Alexander van Nederland benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau.

Hij kreeg deze onderscheiding vanwege zijn bijzondere en beroepsmatige activiteiten die altijd in samenhang zijn geweest met Nederland en Suriname.

Bijzondere carrière 

President Chandirkapersad Santokhi gaf eerder aan, dat  Saheblal een bindmiddel tussen drie diasporageneraties is, te weten kind van een contractarbeider uit India, kind van Suriname en met zijn kennis draagt hij bij aan de verbondenheid met de diaspora van Nederland. “Ik heb vele meesters in de rechten gekend, maar ik heb weinig mensen gekend die het recht meester waren. Nog voordat u meester in de rechten was, had u al zoveel kennis dat u met de titel rondliep. U heeft veel bijgedragen, kennis overgedragen en schrijft nog steeds,” aldus president Santokhi eerder. 

Saheblal was van 1948 tot 1963 werkzaam bij het districtsbestuur van het voormalig ministerie van Binnenlandse Zaken. Van 1963 tot 1984 heeft hij zijn krachten gegeven op het ministerie van Justitie en Politie. Sinds 1979 was hij actief aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, waar hij verschillende cursussen heeft verzorgd. Saheblal heeft tijdens de Binnenlandse Oorlog cursussen in Oorlogsrecht aan het Nationaal Leger verzorgd. 

Saheblal zou het jubileumboek maandag van de werkgroep in handen krijgen, maar zijn gezondheidstoestand ging achteruit. Het boek werd nog voor het overlijden aan zijn dochter overhandigd.

error: Kopiëren mag niet!