SEOB: Inflatievooruitzichten onzeker

De Centrale Bank van Suriname, CBvS, en de overheid zullen moeten nagaan op welke wijze de importinflatie als gevolg van nieuwe internationale voedselprijsstijgingen – met name graanprijzen – en brandstofprijsstijgingen zal worden beheerst in de komende maanden. 

Gezien ook subsidies op water en elektra verder worden afgebouwd, ziet de inflatiedoelstelling van 36,4% er vooralsnog niet realistisch uit. Als de maandinflatie voor de resterende maanden van het jaar het tempo van de maand juni aanhoudt (2,3%), wordt de inflatie voor 2023 geschat op ongeveer 40%. Zo  schrijft de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) in haar maandelijkse bulletin over juli 2023.

Vanwege de verhoging van nutstarieven (electriciteit en water), alsook mogelijke voedsel- en olieprijsstijgingen, zegt de SEOB te verwachten dat in de komende maanden van dit jaar er een druk zal blijven op lokale consumentenprijzen. Deze ontwikkelingen brengen hogere kosten met zich mee voor zowel huishoudens als bedrijven. Gezien de prijsstijgingen aan de kostenzijde plaatsvinden, zijn deze volgens de SEOB moeilijk te verzachten en vragen de nodige aandacht van de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën.

De wisselkoers voor de USD vertoont tekenen van stabiliteit, terwijl de inflatie vertraagde van 65% in mei naar 54,7 procent in juni. De euro wisselkoers steeg als gevolg van de internationale EUR-USD verhouding. Toename van voedselprijzen, prijzen voor nutsvoorzieningen en brandstof, alsook de invoering van de BTW droegen bij aan de inflatie in 2023.

Verhoogde nutstarieven

De stijging van voedselprijzen en de tarieven van stroom en water waar de SEOB in haar juli bulletin het over heeft, voelt de gemiddelde burger dezer dagen direct in zijn portemonnee. De afgelopen dagen zijn de eerste verhoogde stroomrekeningen voor verbruik over juni de deur uit. Per 1 juni zijn de stroomsubsidies afgebouwd en gelden aangepaste tarieven. Voor wat betreft water zijn de nieuwe tarieven per 1 juli ingegaan. De nieuwe watertarieven zijn gebaseerd op een basistarief van SRD 41,81 per kubieke meter water, wat gelijk is aan de kostprijs voor de productie van een kubieke meter water.  De tarieven voor de categorie huisaansluitingen worden maandelijks aangepast, totdat in januari 2026 het eindtarief is bereikt. Voor huisaansluitingen die minder dan 16 kubieke meter water verbruiken is het tarief in juli SRD 9,58 per kubieke meter water.

De brandstofprijs is ingaande het afgelopen weekend aangepast naar rond de SRD 44,25 voor unleaded.

Verder is ondertussen bekend geworden dat de prijs van meel met ongeveer 12 procent zal worden aangepast. Dit is het gevolg van de gestegen prijs van graansoorten. In welke mate de verhoging van de meelprijs op de prijs van brood zal hebben, valt nog te bezien.

Met de wijziging van de wet BTW binnenkort, is het ook de verwachting dat prijzen van bepaalde goederen een stijging zullen ondergaan. De inningsbasis voor BTW wordt verbreed. Bepaalde goederen en diensten die vrijgesteld zijn va BTW en of onder het nul-tarief vallen, zullen met de wetswijziging op de lijst van goederen worden overgeheveld waar normaal BTW over zal worden geheven. Door BTW te heffen op energie- en waterkosten zal de koopkracht van de burger verder afnemen.

SS

error: Kopiëren mag niet!