De invloed van vrouwelijke leerkrachten op partnerkeuze jongeren

In Suriname wordt tegenwoordig steeds vaker gediscussieerd over de vraag of Surinaamse jongeren later met vrouwelijke leerkrachten zouden moeten trouwen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het huwelijks landschap voortdurend verandert en dat verschillende factoren hierop van invloed zijn. In dit essay zullen we enkele belangrijke aspecten onderzoeken die de partnerkeuze van Surinaamse jongeren in de toekomst kunnen beïnvloeden. Het is echter nog niet bekend of dit in Suriname al voorkomt.

Culturele en traditionele normen en waarden

Het is van essentieel belang om de culturele en traditionele normen en waarden in Suriname te begrijpen die verband houden met huwelijken. Historisch gezien werd het huwelijk beschouwd als een belangrijke sociale en familieverplichting, waarbij zowel religie als de wensen van ouders een grote rol speelden bij het kiezen van een geschikte partner.

De meeste leerkrachten in Suriname zijn vrouw, wat betekent dat Surinaamse jongeren regelmatig interactie hebben met vrouwelijke leerkrachten gedurende hun schooljaren. Dit kan ertoe leiden dat jongeren een positieve perceptie hebben van vrouwelijke leerkrachten en hen als geschikte partners kunnen zien, aangezien ze al vertrouwd zijn met hun rol en expertise.

Gendergelijkheid

Daarnaast zijn er ontwikkelingen op het gebied van gendergelijkheid en emancipatie die de partnerkeuze van Surinaamse jongeren beïnvloeden. In de afgelopen decennia hebben vrouwen in Suriname aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van onderwijs, werk en gelijke kansen. Hierdoor zijn zij steeds vaker te vinden in hogere posities in de samenleving, waaronder die van leerkracht. Deze verandering in genderrollen kan invloed hebben op de manier waarop Surinaamse jongeren naar potentiële partners kijken. Ze kunnen de voorkeur geven aan vrouwen die een carrière hebben en financieel onafhankelijk zijn, omdat dit wordt gezien als een teken van gelijkwaardigheid en moderniteit.

Een ander belangrijk aspect dat de partnerkeuze van Surinaamse jongeren kan beïnvloeden, zijn hun eigen persoonlijke overtuigingen en waarden. Sommige jongeren hechten veel belang aan de culturele en religieuze achtergrond van hun partner, terwijl anderen meer aandacht besteden aan individuele eigenschappen en gedeelde interesses. Het is mogelijk dat sommige Surinaamse jongeren de voorkeur geven aan een partner met wie ze een passie voor onderwijs delen, omdat dit een gemeenschappelijk interessegebied is waarin ze zich verbonden kunnen voelen.

Bovendien kunnen ook praktische overwegingen een rol spelen bij de partnerkeuze. Financiële stabiliteit, familieachtergrond en sociale netwerken kunnen allemaal factoren zijn waar Surinaamse jongeren op letten bij het kiezen van een partner. Het is mogelijk dat vrouwelijke leerkrachten, vanwege hun stabiele baan en hogere opleidingsniveau, als aantrekkelijke partners worden beschouwd vanuit praktisch oogpunt.

Maleisië 

Een 22-jarige man in Maleisië is getrouwd met zijn 48-jarige voormalige lerares. Danial Ahmad Ali ontmoette zijn vrouw, Jamilah Mohd, voor het eerst in 2016 in de klas, aangezien zij zijn lerares Maleis was op de middelbare school. Er was de afgelopen tijd niets romantisch aan hun relatie, hoewel de 22-jarige beweert dat hij zich Jamilahs zorgzame houding en nabijheid tot studenten nog herinnert. De twee verloren het contact tijdens Danial’s klas 4, maar ze ontmoetten elkaar toevallig weer toen hij naar het kantoor van de rector moest en zijn voormalige lerares opmerkte.

Hij zei hallo, maar dat was het zo’n beetje tot klas 5, toen hij Jamilah steeds meer begon op te merken.

Ze sms’te hem dat jaar een verjaardagsbericht en ze begonnen te chatten. Uiteindelijk bekende Danial zijn gevoelens voor Jamilah, maar ze wees hem af vanwege zijn leeftijd en het leeftijdsverschil van 26 jaar tussen hen. Maar, hij liet een eenvoudig getal de liefde niet in de weg staan.

Ze trouwden in 2021 tijdens een kleine ceremonie.

Macron en Brigitte in Frankrijk.

De Franse president Emmanuel Macron trouwde met Brigitte, waar een leeftijdsverschil is van ongeveer 24 jaar tussen de twee. Brigitte Macron was de lerares van Emmanuel Macron toen hij een tiener was. Ze was zijn toneelleraar op een middelbare school in Amiens. Ze ontmoetten elkaar toen Macron 15 was en zij 39. Ze begonnen te daten toen hij 17 was en zij 41.

Er  waren enkele publieke opmerkingen over het leeftijdsverschil tussen Emmanuel en Brigitte Macron. Sommige mensen waren verrast of bezorgd over het verschil, terwijl anderen het als normaal beschouwen.

Er zijn ook mensen die de relatie van het paar bewonderen en respecteren. Over het algemeen lijken de publieke opmerkingen echter gemengd te zijn.

error: Kopiëren mag niet!