Afrikaanse Konings-titel voor vicepresident Brunswijk is slechts een onderscheiding

Vicepresident Ronnie Brunswijk is nu officieel de King of Afro Suriname Heritage, althans hij is als zodanig afgelopen zaterdag door twee Afrikaanse koningen en een Afrikaanse koningin, namens de organisatie African Royal Kingdom (ARK), op ceremoniële wijze geïnstalleerd in Moengotapoe. Het was de eerste keer dat de ARK een iemand buiten Afrika tot koning kroonde.

Afrikaanse diaspora

Volgens koning Adedapo Aderemi Adeen, The Alayemore of Ido Osun, is Brunswijk nu “als een schitterende diamant tussen alle koningen”.

Koning Adedapo Aderemi Adeen zei in zijn toespraak onder meer, dat met de bekroning van Brunswijk, als Afrikaanse koning in Suriname, de eerste aanzet is gegeven om de Afrikaanse diaspora dichter naar elkaar te brengen. “Dat is ook de taak van koning Brunswijk in deze”, sprak de Afrikaanse koning. Die ook stelde, dat met de kroning van Brunswijk Afrikanen wereldwijd weer kunnen werken aan het herenigen van de verschillende koninkrijken van Afrika. 

Verder gaf koning Adedapo aan, dat voor Brunswijk was gekozen als koning van de Afro-Surinaamse Heritage op basis van wie hij is en niet op basis van politiek. “Hij heeft bewezen dat hij voor zijn volk opkomt, integer, eerlijk en ook de verantwoordelijkheden accepteert die komen met de titel.” 

“Je hebt geen goed verleden”

Maar, wanneer men heeft gekeken naar de persoon van Ronnie Brunswijk, dan is de AEK kennelijk voorbijgegaan aan het drugsverleden van haar nieuwe koning. En, dat steekt Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Federatie Fu Afrikan Srananman. “Als je zegt je bent koning bent en je gaat de blakamans verenigen naar elkaar toe, dan geef je die blakaman echt een klap, want je hebt geen goed verleden”, zei Wijngaarde onlangs in het radioprogramma Bakana Tori. Hij vindt de kroning van Brunswijk door een Afrikaanse organisatie schokkend.

Volgens Wijngaarde heeft Brunswijk als persoon geen goed verleden, doordat hij in Nederland veroordeeld is wegens drugssmokkel. Ook zei Wijngaarde, dat de kroning van Brunswijk tot een “Afrikaanse koning” niet gedragen wordt door de Afro-Surinaamse gemeenschap.

Misverstand: geen koning, maar gewoon een onderscheiding

De woordvoerder van vicepresident Brunswijk, Humphrey Dundas, zei naar aanleiding van de kritiek op de kroning van Brunswijk tot koning,  dat er daaromtrent een misverstand is ontstaan. Volgens hem gaat het slechts om een hoge Afrikaanse onderscheiding. “Het gaat erom dat hij door de internationale organisaties is erkend vanwege zijn verdiensten in de samenleving, maar ook voor de mensen van Afrikaanse afkomst. Hij blijft  de vicepresident, want we hebben geen monarchie in Suriname. Hij wordt dus geen koning van de marrons en Afro-Surinamers. Hij gaat ook niet boven granmans en het traditioneel gezag staan”, aldus Dundas.

Afro-Suinamer leiden naar welvaart en welzijn

Volgens de Afrikaanse organisatie – die zich wereldwijd cultureel en zakelijk bezighoudt met de Afrikaanse diaspora – gaat het om een “welgemeende erkenning van zijn verdiensten”. De kroning zou volgens de ARK ook niet bedoeld zijn om de democratische orde in de war te schoppen.

De ARK stelt ook, dat Brunswijk bewezen heeft in staat te zijn om de Afro Surinamer te leiden naar welvaart en welzijn. Van hem wordt ook verwacht dat “he will be our guide and connection back to Africa”. 

Onder de vele aanwezigen die getuigen wilden zijn van de kroning van vicepresident Brunswijk tot een ‘Afrikaanse diaspora’ koning, bevonden zich onder andere Armand Zunder, Paul Somohardjo, Ronald Hooghart en de ministers Dinotha Vorswijk (Grondbeleid en Bosbeheer) en Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

PK

error: Kopiëren mag niet!