Dood in de naam van leven

De beelden van de overvolle boot die om hulp riep aan de Griekse kust maar aan zijn lot werd overgelaten, houdt de gemoederen in de wereld bezig. Economische en humanitaire vluchtelingen betalen duizenden dollars en gaan aan de noordkust van Afrika een gewisse snelle dood tegemoet. Meedogenloze mensensmokkelaars uit Goddeloze landen die zich moslimlanden noemen, dwingen mensen in nood de zee op in overvolle boten de Middellandse Zee op. Alleen als je geluk hebt red je het. Mensen worden gedwongen op overvolle boten. Niemand in de wereld die er wat aan doet. 

We kennen de beelden van de kleine Syrische jongen Aylan Kurdi die dood met zijn gezicht in het zand op een Turkse strand aanspoelde. Door onbehoorlijk bestuur, mensenrechtenschendingen, oorlog en corruptie, hebben mensen geen incentive om in hun land van geboorte te blijven wonen. Velen vluchten om hun leven te redden, velen willen een beter leven in Europa. 

Hoe komt het dat mensen uit bepaalde landen hun land regeren, op zodanige wijze, dat hun landgenoten niet in deze landen willen wonen? Het komt omdat er in die landen er geen eerlijke leiders zijn die van hun land houden. Corruptie en daardoor gevoede oorlog zijn een grote veroorzaker van allerlei types vluchtelingen in de wereld. We denken dan aan landen in Afrika en Azië. Hun focus is West Europa. Duizenden zijn in de Middellandse Zee omgekomen. 

Ook in de Amerika’s is een ware mensenstroom gaande. Daar is de focus gericht op Amerika. Overal zijn meedogenloze mensenhandelaren bezig, maar die van Noord Afrika zijn waarschijnlijk de meest meedogenloze. Ze komen ook voort uit een cultuur van grote wreedheden, van onthoofdingen en het in slavernij houden van minderheden. Ze komen uit een cultuur van eremoorden waar ze vrouwelijke familieleden onderdrukken. Er is een enorme migratie gaande in de wereld. De zendlanden zijn duidelijk, maar het is niet bekend dat de regeringen van deze landen wat doen om de situatie voor de mensen in hun land te verbeteren. Het zijn onbeschaamde en schaamteloze regeerders, zoals die in Syrië. De druk zit op de landen aan de Middellandse Zee zoals Griekenland, Italië en in mindere mate Spanje. De druk zit dan ook op de overige welvarende landen in West Europa. 

Tot nu toe hebben we niet gezien dat de landen waaruit de vluchtelingen komen afspraken maken met de landen die een target zijn. We missen werkgelegenheidsprogramma’s en investeringen in deze landen, stages en studiebeurzen die de jongeren in de landen kunnen houden. De landen van waaruit de jongeren de dood in vluchten, hebben geen stem. Aan hen wordt niet gevraagd wat ze van de zaak vinden en wat de verantwoordelijkheid is die ze hier voelen. Zo wijst een studie aan dat in Libië, 5 gangs met medewerking van de politie, bezig waren om vluchtelingen uit te buiten. Libië is het land dat door de USA tot een failed state is gemaakt. De mensen die in zee verdrinken, zijn deels slachtoffer van het beleid van weer de USA. De USA is een land dat in heel veel landen in de wereld oorlogen veroorzaakt en landen destabiliseert. 

De meedogenloze smokkelaars zouden voormalige leden van de inlichtingendiensten zijn of ex-politieagenten, maar ook kleine ondernemers. Maar soms zijn ze ook voormalige veroordeelden, drugs- en mensenhandelaren en voormalige guerrillastrijders. Het zijn rijke mensen die onroerend goed en ruimten bezitten om vluchtelingen verborgen te houden. Naarmate de reis voortduurt verliest de vluchteling de controle over de reis, hij gaat van de ene smokkelaar over op de andere gedurende de hele reis. Elke smokkelaar zuigt de vluchteling uit totdat hij niets meer uit te geven heeft. Het is een meedogenloos uitbuiten van de meest kwetsbare mensen in de wereld. Het is een grote verraad tegen de menselijkheid. 

Mensensmokkelaars behoren tot de laagste niveaus van dierlijk gedrag waartoe mensen kunnen zakken. Het zijn bloeddorstige wolven. Er zijn getuigenissen van Afrikaanse vluchtelingen en overlevenden die aangeven dat ze met wapens worden gedwongen om aan boord van kleine onveilige of overvolle boten te gaan. In een verslag staat, dat Syrische vluchtelingen die meer geld te besteden hadden, een boost hebben gegeven aan de smokkelpraktijken. Het is Bashar Al Assad die de burgers van zijn land met zijn leger en door hen land uit te drijven, de dood in jaagt. De Libische kustwacht heeft aangegeven, dat de boten zoveel zijn dat ze alleen ingrijpen als boten in problemen zullen komen. 

In elk geval is het duidelijk dat in de wereld de zaak van de gevaarlijke mensensmokkel niet de nodige aandacht heeft. Landen werken niet samen, het probleem van de crime en de armoede worden niet bij de kern aangepakt.           

error: Kopiëren mag niet!